Des del passat 17 de maig, Santa Coloma té un nou organisme que vetlla per garantir l’accés del veïnat a un habitatge digne i per aplicar solucions integrals quan es produeixi algun desnonament. Aquests són els objectius bàsics de la Taula Local d’Habitatge i Pobresa Energètica. Presidida per l’alcaldessa i formada per representants dels diferents partits polítics del consistori, sindicats (UGT i CCOO), associacions, entitats del tercer sector (PAH, FAVGRAM, Creu Roja, Fundació Integramenet, etc.), tècnics municipals, forces de seguretat, els col•legis d’Advocats i de Procuradors i l’Agència Catalana de l’Habitatge, entre d’altres, la Taula neix també per defensar i garantir les mesures urgents que preveu la Llei 24/2015, recentment impugnada pel Govern de l’Estat.
Aquest organisme és un espai de reunió i de treball per posar en comú els problemes detectats al municipi, millorar la diagnosi i generar solucions integrals contra les situacions de desnonaments, d’habitatges buits que són propietat d’entitats que han executat hipoteques, i per ajudar les famílies que no poden accedir a un habitatge digne, que estan en risc de perdre la llar o que no poden pagar els subministraments habituals (aigua, llum, gas, etc.). L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que aquesta Taula «serà un espai de trobada i de coordinació per anar plegats, administracions, entitats i ciutadania, en la defensa de l’habitatge social i a l’abast de tothom». En aquest sentit, ha recordat que «l’objectiu és que no hi hagi cap família, ciutadà o ciutadana sense llar a Santa Coloma, i cap llar sense família».
Risc habitacional i pobresa energètica
Actualment, a la ciutat hi ha 1.254 persones que han sol•licitat habitatge amb protecció oficial —959 de lloguer social i 295 de compra—. D’aquestes persones, el 74,4% se’n troba en situació de «risc habitacional» per tenir una renda inferior al 2,5 de l’IRSC i 306 són usuàries dels Serveis Socials Municipals per problemàtiques relacionades amb l’habitatge (o bé no tenen ingressos o en són inferiors a 6.000 euros). A hores d’ara, hi ha 876 habitatges d’entitats bancàries, dels quals 217 estan buits i en condicions d’habitabilitat.
El 2015, l’Ajuntament va destinar 358.684 € a ajuts d’emergència per a persones o famílies en risc de pobresa i/o pèrdua d’habitatge. El 55% de l’import van ser ajuts per a l’habitatge. Tres de cada deu ajuts van ser per cobrir deutes de subministraments bàsics de la llar o pobresa energètica. Així, per continuar treballant en aquests àmbits i per lluitar contra aquestes situacions de vulnerabilitat es posa en marxa laTaula Local d’Habitatge i Pobresa Energètica.