Noves mesures de ‘Santa Coloma Xarxa Violeta’, per fer front a la violència masclista en temps de pandèmia

Destaquen el desplegament d’un equip d’agents liles als barris de la ciutat, la possibilitat de poder interposar denuncies des de La CIBA i l’activació del Protocol Punt Violeta a l’app de seguretat ciutadana.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, acompanyada per Maribel Cárdenas, directora de Polítiques d’Igualtat i LGTBI de l’Ajuntament, Laia Muñoz, presidenta de l’Agrupació de Comerç i la Indústria, Faustino Arias i German Sola, caporals de la Policia Local, han presentat ‘Santa Coloma Xarxa Violeta en temps de pandèmia: noves mesures’ a La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista.

Davant del nou escenari al qual s’enfronten moltes dones arran de la pandèmia, amb un increment de la violència masclista i de la seva gravetat en temps de confinament, i d’una major percepció d’inseguretat i un major risc de patir agressions a l’espai públic arran del toc de queda, des de l’Ajuntament de Santa Coloma s’ha volgut reforçar la Xarxa Violeta, creada ara fa un any, amb un paquet de 8 noves mesures.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha dit sobre les noves mesures: "Durant la pandèmia hem impulsat diferents accions per reforçar el 'Protocol per un espai públic lliure de violències masclistes', i ara presentem vuit noves mesures seguint un model innovador i multidisciplinari d'atenció i acompanyament a les dones. És innovador perquè ens basem en l'anàlisi de dades obertes per donar millors respostes. La setmana passada vam presentar el projecte ‘DadesXDonesXCovid’, en el marc de l'Observatori de La CIBA, en el que analitzem l'impacte de la pandèmia amb perspectiva de gènere".

Noves mesures en temps de pandèmia

  • Per contribuir a un Espai públic lliure de violències masclistes, s’ampliarà i reforçarà la xarxa d’espais segurs, de refugis violetes, contemplant molt espacialment tots aquells espais i/o serveis que estan oberts durant el toc de queda.
  • També es realitzarà una Campanya específica d’identificació i prevenció de les violències masclistes amb una intervenció específica a l’espai públic, per tal que les dones puguin identificar les violències i conèixer La CIBA i els recursos específics d’atenció.
  • D’altra banda, es desplegarà un equip d’agents liles als barris de la ciutat (#LaCIBAmbTu) per acostar-se a aquelles dones que estan patint una situació de violència, i que en aquest context encara pateixen més control  i disposen de menys autonomia, i  aproximar-los-hi els recursos i els serveis d’atenció especifica.
  • Es crearà un Observatori permanent de dades obertes i violències masclistes (LaCIBAObservatori_OpenData) que permeti fer seguiment de l’impacte de la violència masclista a la ciutat amb relació al context de Catalunya i Espanya, i orientar les actuacions públiques en funció de la nostra realitat específica.
  • S’activarà el Protocol Punt Violeta a l’app específica de seguretat ciutadana que disposem a Santa Coloma, i que permetrà tant llançar un avís com atendre una situació de risc.
  • Es reforçarà el Servei d’informació, atenció i recuperació en situacions de violència masclista: Ampliació d’horaris, serveis i professionals del servei especialitzat d’atenció per a dones, nenes, nens i joves en situació de violència masclista.
  • S’han incorporat, de manera innovadora, dos nous projectes per facilitar el procés d’atenció i recuperació: que les dones puguin interposar les denuncies a la CIBA, amb una unitat específica de la Policia Local formada en la matèria, i l’acompanyament a les dones als  judicis per part de professionals de la CIBA.
  • S’ha creat una xarxa de dones referents protagonistes dels seus processos de recuperació (sisterhood is powerfulque acompanyin a altres en els seus processos de recuperació. Una xarxa de dones valentes, resilients, que amb el seu exemple i testimoni permeten a altres dones trobar un camí de força i esperança. Una xarxa de sororitat.

‘Santa Coloma Xarxa Violeta’

‘Santa Coloma Xarxa Violeta. Protocol per un espai públic lliure de violències masclistes’ va néixer el novembre de 2019, amb l’objectiu de fer de Santa Coloma un espai públic, d’oci i festiu lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques. Una iniciativa innovadora i única arreu de l’Estat, que ha estat possible gràcies a la implicació i treball de les entitats de dones de la ciutat, del teixit associatiu i comercial, dels establiments de restauració i d’oci nocturn, i de les institucions.

Des de l’Ajuntament es vol reconèixer la participació i el protagonisme de tots els establiments i serveis, més d’un centenar, que al llarg d’aquest any s’han adherit al projecte: farmàcies, locals d’oci, restaurants, taxis, autobusos, l’Agrupació del comerç i la indústria, serveis com els aparcaments, la grua municipal, el de neteja o els agents cívics nocturns, entre d’altres.