Commemoració del #25N

La lluita contra la violència masclista, més necessària que mai en temps de pandèmia

La commemoració del 25N reflecteix el compromís feminista de la ciutat, amb un ampli ventall d’accions.

Sota el lema ‘Més que mai, Santa Coloma no calla!’, la commemoració del 25N, Dia Internacional per l’Eradicació de la Violència contra les Dones, arrenca amb el mes de novembre a Santa Coloma amb un extens programa d’activitats liderat des de ‘La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista’, i amb una àmplia participació de grups feministes de la ciutat. Una celebració que arran de la pandèmia de la Covid-19 “esdevé encara més necessària, ja que aquesta crisi ha tingut un major impacte sobre les dones i ha intensificat les situacions de violència masclista a les llars”, destaca l’alcaldessa Núria Parlon.

Una gran part dels actes que conformen el programa seran virtuals, però també hi ha espectacles previstos al Teatre Sagarra i diverses intervencions al carrer, per atorgar visibilitat a la lluita contra les violències masclistes a diferents indrets de Santa Coloma.
Entre els actes, destaca la conferència central (11N, 18 h, en línia) que anirà a càrrec de Miguel Lorente, expert de reconeguda trajectòria internacional i Delegat del Govern per a la Violència de Gènere entre els anys 2008 i 2011. Sota el títol “La violència és cosa d’homes”, la seva intervenció permetrà entendre la vinculació entre masculinitat hegemònica i violència masclista i oferirà eines per a la seva prevenció.

Properes activitats

El 17 de novembre (18.30 h) hi haurà la trobada virtual «Per dones i per "bolleres", aliances lesbicofeministes contra les violències patriarcals», organitzada per visibLESntk, Col·lectiu de Dones Lesbianes. Es farà un diàleg al voltant de les violències que travessen les dones dins d’un sistema patriarcal que imposa l’heterosexualitat com a norma i de les aliances que s’han d’establir des del feminisme lèsbic per donar una resposta conjunta a les violències i les amenaces contemporànies.

El 18 de novembre, a les 10.30 h, es farà la presentació en línia del projecte “DadesXDonesXCovid”. Aquest projecte, en el marc de l’Observatori de La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, analitza l’impacte de la pandèmia sobre les dones i les seves condicions de vida, aprofundint en els àmbits concrets de la salut, els treballs o la pròpia violència masclista. Inscripció al seminari Zoom (Codi accés: 740948) / Emissió per YouTube

El mateix 18 de novembre (18 h) tindrà lloc la presentació en línia del nou llibre de Gemma Lienas, Drets Fràgils. Autobiografia d’una generació de dones. Ni un pas enrere: la revolució feminista continua, organitzat per La Ciba. L’autora presentarà la història d’una generació de dones que van lluitar perquè la igualtat entre dones i homes fos legal i real. Un llibre que també pretén ser memòria per a les joves, perquè no oblidin que els drets conquerits per les dones són fràgils i es poden perdre en qualsevol moment. Podeu fer les inscripcions aquí laciba.gramenet.cat/GemmaLienas Codi d'accés: 011084. També es podrà seguir per YouTube aquí youtu.be/exmsl4LA66c

El 20 de novembre al Teatre Sagarra, s'havia de fer l’espectacle de flamenc experimental, multidisciplinari i feminista, Y perdí mi centro, a càrrec de LaboratoriA Flamenco, i organitzat per l’Ajuntament, però degut a les restriccions i el tancament dels teatres fins el dia 23 de novembre, l’espectacle s’ha hagut de posposar i es programarà en els primers mesos del 2021.

21 de novembre (12 h). Plaça de la Vila. Performance al carrer «Cors que encara bateguen. Perfils d’absències intolerables». Acte de reconeixement a les dones i infants assassinades per les violències masclistes. I després, lectura de manifest (13 h) Es mantindrà l'exposició fins al 26 de novembre i es publicarà un vídeo el 25. Organitza: Grup de Dones Artemis.

El 24 de novembre (18 h) En línia. Diàleg amb Lucía Etxebarria: els paranys de l’amor romàntic, la violència o la desqualificació del que és femení. Organitza: The Suffragettes SCG.

El dia 25 de novembre (12 h), Acte virtual a través de Facebook, Instagram i Twitter, Presentació del vídeo «No a la violència masclista. Desemmascarem-la», organitzat per Dones en Comú Podem. A les 18h més actes virtuals, Lectura manifest unitari 25N. Organitza: Consell de les Dones i l’Ajuntament. A les 18:30 h, Inauguració Museu i Taula rodona per visibilitzar les violències contra les dones. Amb la participació de Mariona Grau, Joel Olivier, Ariadna Valfagó i Judith Ventaja, membres de la Secció Jove del Grup Eirene.

El 27 de novembre (19 h) Acte virtual. Trobada amb Marisol Rojas, autora del llibre Amor sostenible, superando los mitos románticos y los estereotipos de genero. Organitza: The Suffragettes SCG.


Prevenció de les violències

Especial rellevància tindran també les iniciatives ambun tarannà preventiu promogudes des de La CIBA i el Consell de les Dones. Entre elles, destaca la que protagonitzarà l’alumnat de secundària, “Santa Coloma con el latido de las Mariposas”, que es suma a una campanya impulsada per l’entitat El latido de las mariposas, que té per objectiu educar en el respecte i la igualtat, mitjançant l’elaboració de papallones violetes que simbolitzen la transformació i el canvi per una societat lliure de violències masclistes. El resultat del projecte quedarà exposat a partir de diumenge 22 de novembre a la plaça de la Vila.

El 23 de novembre (18 h, en línia) es durà a terme una altra iniciativa vinculada a la prevenció, que ha comptat amb la participació i protagonisme de dones diverses de la ciutat. Es presentarà un material audiovisual que posarà nom a les manifestacions quotidianes de les violències masclistes, com una eina de prevenció i detecció.
Durant aquest mateix acte també es donarà a conèixer el projecte ‘Referents’, un espai de dones que han transitat el camí de la recuperació de la violència masclista i que esdevenen mentores d’altres dones en el seu procés d’autonomia i apoderament individual i col·lectiu. Aquesta iniciativa es completarà amb una campanya de visibilització de missatges identificatius de situacions quotidianes de violència masclista a espais estratègics de la ciutat, com ara escoles o mercats, amb la finalitat d’apropar els serveis d’atenció a les dones, en el marc del projecte LaCIBAmbTU.

Finalment, en el marc d’aquesta línia comunitària de prevenció de les violències contra les dones, el 26 de novembre (18 h) tindrà lloc l’acte “Santa Coloma Xarxa Violeta. Protocol per un espai públic lliure de violències masclistes en temps de pandèmia”. Una presentació que donarà a conèixer les noves actuacions impulsades per donar resposta a les noves realitats, en matèria de violència masclista, derivades de la pandèmia així com de l’impacte que algunes mesures, com ara l’estat d’alarma o el toc de queda, tenen sobre les dones.

Informe “Violències Masclistes en temps de pandèmia”

La violència masclista és una realitat quotidiana. Es presentarà l’Informe “Violències Masclistes en temps de pandèmia”, a càrrec de LaCIBAOBSERVATORI_ OpenDataLAB (19 novembre, 18 h, en línia). Emissió per YouTube / Accés al seminari Zoom (codi d'accés: 427372)

Aquest treball analitza com s’expressa la violència contra les dones en aquests temps de pandèmia i confinaments, i permet aprofundir en aspectes cabdals com ara quines manifestacions adopta, com s’incrementa la seva intensitat i risc o quines mesures s’han d’aportar per arribar a les dones que l’estan patint.

La violència masclista és una realitat quotidiana

Segons la Macroenquesta de la violència contra la dona 2019, presentada recentment pel Ministeri d’Igualtat, el 57% de les dones majors de 16 anys residents a Espanya han patit algun tipus de violència masclista, i el 40,4% de les dones han sofert assetjament sexual al llarg de les seves vides. Són xifres esfereïdores que no podem tolerar i que ens incumbeixen a totes i a tots.