Campanya municipal de control del mosquit tigre

L’Ajuntament, en coordinació amb la Generalitat, fa una campanya de control del mosquit tigre, un insecte que pot actuar com a vector d’algunes malalties i que esdevé un problema quan pugen les temperatures.

Per combatre’l, la prevenció és el millor mètode. S’han d’eliminar els llocs on puguin multiplicar-se les larves; aplicar-hi insecticides no és efectiu perquè es dispersa ràpidament i perquè el mosquit cria en molts llocs diferents i en petites quantitats.

El mosquit tigre es cria sobretot en recipients domèstics que hi pot haver en qualsevol pati o balcó. No sol reproduirse en aigua en moviment ni en grans superfícies com les piscines, el llac de Can Zam o la vora del riu, però no obstant això, l’Ajuntament hi fa tractaments periòdics.
És important mantenir els patis i balcons sense racons amb aigua estancada, que és on creixen les larves. Cal estar alerta sobretot amb els plats dels testos, garrafes d’aigua, safareigs, canelons de desguàs de les teulades, escletxes entre rajoles trencades de la terrassa, plats de menjar de gossos i gats, galledes de fregar...
No és efectiu fumigar ni utilitzar insecticides, perquè estan molt dispersos i crien larves en moltíssims llocs alhora.
Per fer net i eliminar-les n’hi ha prou buidant l’aigua i posant el recipient cap per avall. El mosquit adult difícilment es mou més d’un quilòmetre a la rodona d’on hi ha les larves. Per tant, si eliminem els recipients on puguin criar les larves, n’eliminarem el risc.
Enguany, en haver tingut un hivern més fred, han mort més larves, però les temperatures altes d’aquests dies, juntament amb les pluges de les últimes setmanes, fan que les femelles hagin madurat abans i les que són adultes ja poden començar a picar i a pondre ous. Si estem en una zona amb presència de mosquits (ratlles blanques al cos i fins a 10 mm de longitud) i no els podem evitar, sí que podem esquivar les picades. Hem de posar-nos màniga llarga, sobretot durant el dia, en llocs humits i amb ombra, i col·locar mosquiteres si dormim amb les finestres obertes. Si tot i amb això ens pica, hem de rentar bé la picada amb aigua i desinfectar- la. Si persisteix la molèstia, o si ens fa reacció i la zona es manté dura i calenta, és recomanable consultar el metge.