25N: Davant les violències masclistes i patriarcals 'Santako no calla!'

S’endega el 1r ‘Protocol per un espai públic, d’oci i festiu lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques’.

Sota el lema «Santako no calla! Volem una ciutat lliure de violències masclistes!», Santa Coloma es mobilitza i continua donant passes fermes per convertir-se en una ciutat lliure de violències masclistes. Ho fa en el marc del 25 de novembre (25N), el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones, jornada en la qual es faran actes reivindicatius arreu del territori.

L’Ajuntament i diferents entitats membres del Consell Municipal de les Dones han organitzat un programa que inclou una quinzena d’activitats per sensibilitzar contra la violència masclista, durant el mes de novembre i fins al 3 de desembre. Aquesta nova edició del 25N vol tornar a evidenciar que es tracta d’una violència de caràcter específic i estructural, que té per objectiu controlar a les dones i acabar amb la seva llibertat. També, es posarà el focus en les respostes que s’estan articulant davant d’aquesta violència.

L’acte central serà el diumenge, 24 de novembre, i consistirà amb una concentració reivindicativa a la plaça de la Vila (11 h), que continuarà amb una manifestació amb el lema «Caminem contra les violències masclistes» (12 h),  i conclourà amb la lectura del manifest unitari a la plaça de la Vila (13 h). El dilluns 25, a les 19 h, al Centre d’Art Can Sisteré, es presentarà el «Protocol per un espai públic, d’oci i festiu lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques», una altra de les iniciatives destacades del programa, que té per objectiu potenciar Santa Coloma com una ciutat compromesa, segura i feminista. 

Contra els feminicidis

El programa es va inaugurar el passat dimarts 5 novembre, amb la concentració mensual que es fa cada primer dimarts de mes, a les 20 h, a la plaça de la Vila, per denunciar els feminicidis. En aquestes trobades es llegeix el nom de totes les dones assassinades, «perquè no són estadístiques, sinó dones», i es fa un petit recorregut per la ciutat per donar visibilitat a l’acte.

Moció contra les violències masclistes

El 2018 va marcar un punt d’inflexió en el moviment feminista, després d’un 8 de març en el qual les dones del món van protagonitzar una mobilització global. Va ser en aquesta context, que el Ple municipal va dur a terme a l’octubre la Moció amb motiu del 25N contra les violències masclistes. En ella, s’instava al Congrés a dotar al Pacte d’Estat contra la violència de gènere dels recursos pressupostaris necessaris, així com a crear una llei abolicionista que penalitzi a proxenetes i puteros, i a impulsar les mesures necessàries per a combatre les formes de violència estructural com, per exemple, la feminització de la pobresa.