S’activa ‘Santa Coloma Xarxa Violeta’ per crear espais segurs contra les violències masclistes i lgtbifòbiques

És una iniciativa innovadora i única arreu de l’Estat, fruit del compromís de la ciutat en la prevenció i l’erradicació d’aquestes violències. Una seixantena d’establiments ja s’han sumat al projecte, la majoria locals d’oci nocturn, però també altres com benzineres, farmàcies, aparcaments o serveis de taxi.

L'alcaldessa, Núria Parlon, en l'acte de presentació del nou protocol ‘Santa Coloma Xarxa Violeta’

Aquest dilluns 25  al bar Yesterday (barri del Centre) s’ha presentat el projecte ‘Santa Coloma Xarxa Violeta. Protocol per un Espai Públic, d’Oci i Festiu Lliure de Violències masclistes i LGTBIfòbiques’. És una iniciativa innovadora, única arreu de l’Estat, que és fruit del compromís de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet en la prevenció i erradicació de les violències masclistes i lgtbifòbiques.  La jornada ha estat especialment significativa, ja que avui arreu del món es commemora el Dia contra la violència envers les dones. 

A l’acte hi han participat l’alcaldessa, Núria Parlon; la presidenta de l’Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma, Laia Muñoz; la directora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament, Maribel Cárdenas; la portaveu del grup de dones d’ECP, Clara Organvidez; la presidenta de la Coordinadora de les associacions de dones de la ciutat, Antonia Ortega, i el responsable del Bar Yesterday (un dels establiments participants), Chus Domínguez.

Aquesta iniciativa consisteix en la creació d’una xarxa d’espais segurs i de referència, espais violetes, als que les persones es puguin adreçar davant d’una possible agressió sexista i/o lgtbifòbica i des d’on, sempre que sigui necessari, s’activarà el Protocol d’actuació i coordinació professional.

“El valor afegit d’aquest nou instrument que avui presentem – ha explicat l’alcaldessa – és que ens permet viure a la ciutat amb un concepte de seguretat diferent per a les dones. El que fem és treballar des d’una lògica comunitària el que anomenem ‘espais violeta i segurs’, comptant amb la implicació de tota la xarxa d’actors que ens poden garantir la seguretat en l’espai comunitari, i aconseguir així que el Protocol sigui eficient”. 

Un seixantena d’establiments de la ciutat estan participant en el projecte. Es tracta de locals d’oci nocturn, però també d’altres establiments o serveis que tenen una presència nocturna, com benzineres, farmàcies, aparcaments, espais residencials, serveis de taxi o de neteja i la xarxa d’agents cívics nocturns (serenos i serenes). Els locals participants s’identifiquen amb un adhesiu en el que es pot llegir ‘Santa Coloma Xarxa Violeta’. A més, també compten amb una infografia explicativa de com funciona el Protocol d’actuació als espais d’oci.

Funcionament del Protocol

Qualsevol persona pot comunicar una situació de violència: la persona agredida, el personal responsable del local o altres testimonis. Un cop s’ha comunicat, el personal de l’establiment centralitza la intervenció. Si es tracta d’una agressió greu o molt greu d’agressió sexual, s’activa el Dispositiu Especial d’Atenció, trucant a la Policia Local, qui es desplaça al lloc dels fets i posa en marxa la presència dels recursos i professionals necessaris. En funció de la gravetat dels fets es requereix l’atenció d’urgència i l’acompanyament psicològic especialitzat.

Aquest instrument  no és només un document, sinó que s’ha creat tota una xarxa de serveis i professionals que estan al darrere d’aquest Protocol, els 365 dies, les 24 hores: serveis policials, sanitaris, el servei d’agents cívics nocturns, el servei especialitzat en l’atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia, expertes en la matèria, per si cal acompanyar a les víctimes de  possibles agressions.

Destacar també que s’està posant en marxa una formació específica per a tots els establiments i locals que s’hi han adherit, i pels que s’adhereixin en un futur, ja que aquest és un projecte viu. Ja que en paraules de l’alcaldessa- l’objectiu inicial és educar, prevenir i evitar situacions de violència masclista”

Antecedents

Aquesta iniciativa no surt del no-res, és el resultat del treball desplegat a la ciutat durant els darrers dos anys, i sintetitza dues iniciatives; per una banda el “Protocol d’Actuació per unes Festes Lliures de Violències sexistes i LGTBIfòbiques”, elaborat per l’Ajuntament conjuntament amb el Consell de les Dones, la Taula LGTBI i el Circuit local d’Abordatge Integral de les Violències Masclistes. I per l’altra la Campanya i recomanacions “Santako sense Violències”, elaborat pel Grup de Dones d’En Comú Podem Santa Coloma, adreçat als locals d’oci nocturn.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet està fortament compromès amb la lluita per posar fi a la violència masclista, i  fortament implicat en l’esforç per convertir aquest municipi en una Ciutat lliure de violències masclistes.

En aquest sentit, dimarts 26, a la sessió ordinària del Ple municipal s’aprovarà la declaració Manifest 25 N Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones 2019.