Aconseguir una mobilitat més sostenible i segura és un dels principals reptes que té l’Ajuntament i aquest objectiu esdevé clau en la planificació de les millores urbanístiques i de serveis que necessita la ciutat. Un model de mobilitat vinculat a la salut i al benestar de les persones, per sobre de tot, sense oblidar la lluita contra el canvi climàtic.
A Santa Coloma fa anys que es va posar fil a l'agulla amb l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, el 2017, un full de ruta per unificar actuacions que assoleixin aquests objectius seguint els estàndards europeus.
El passat mes de març es va fer un pas més en l'àmbit de la mobilitat sostenible gràcies al suport dels fons europeus Next Generation amb una subvenció de gairebé 5 milions i mig d’euros que permetran executar nous projectes de transformació de la ciutat.
Santa Coloma de Gramenet, una ciutat pels i les vianants.
Dins dels projectes amb finançament europeu destaca el de camins escolars que a més de millorar les condicions globals d’accessibilitat fomenten també l’autonomia i mobilitat dels infants a l’espai públic, amb la participació de les famílies dels centres i la col·laboració del teixit comercial. Estan adjudicades en una 1a fase les obres dels camins escolars a 9 col·legis: Sant Just, Les Palmeres, Mercè Rodoreda, Joan Salvat Papasseit, Rosselló Pòrcel, Beethoven, Tanit, Sagrada Família i Riera Alta.
El Fons Next Generation han reconegut els projectes locals de Barris per a Vianants que implica entre altres la pacificació del trànsit a l’interior dels barris i la implantació de plataformes –amb el mateix nivell de calçada i voreres-, una iniciativa que ha començat a Riu Nord i que ara tindrà continuïtat a Riu Sud, Rambla Sant Sebastià i Plaça Mediterrània.
Entre els projectes transformadors de ciutat, en marxa, també trobem la 3a fase de renovació del passeig de la Salzereda amb un altre tram del carril bici, de 2,7 metres d’amplada, que circula al costat del riu Besòs; la urbanització del carrer Sants amb voreres més amples i accessibles, sense obstacles; la millora de la mobilitat al carrer Bruc amb dues noves escales mecàniques; i els nous passejos fluvials Safaretjos i del Besòs amb nous paviments per consolidar un itinerari més segur per a les persones.
Una altra de les intervencions destacables serà la millora de l’accessibilitat per facilitar els desplaçaments en transport públic de les persones amb mobilitat reduïda amb la implantació de noves plataformes úniques amb vorera a les parades de bus. Una acció en la línia de l’adaptació dels passos de vianants i la millora l'accessibilitat dels guals. L’Ajuntament planifica periòdicament aquest tipus d’actuacions a tots els barris.
La bicicleta, protagonista a la ciutat
Santa Coloma fomenta l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport net des de fa temps i la ciutat disposa de tres eixos de carril bici (uns 3 km aprox.) , passeig de la Salzereda, Fondo i Pont Vell-Plaça de la Vila. Ara es treballa en el projecte executiu de 2 trams més del ramal nord de l’anomenat BiciVia8 per arribar fins al límit del municipi amb Montcada.
L’arribada del Bicing Metropolità entre el primer semestre de 2023 impulsarà encara més mobilitat activa amb la implantació de 15 estacions i unes 165 bicicletes públiques a la nostra ciutat. L’augment d’aparcaments segurs a la via pública, en estudi, contribuirà a augmentar l’ús de la bicicleta privada.
La culminació d’aquest mitjà de transport es farà realitat amb la futura plataforma ciclologística que podria tenir enllestit el seu projecte en el primer trimestre de l’any vinent amb l’objectiu de què el petit transport faci el recorregut urbà sobre dues rodes.