Poesia, exposicions i teatre per a la recuperació de la memòria històrica

Per al 16 de març s’ha programat l’itinerari guiat Ruta de l’exili de La Vajol, així com una visita al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera.

Santa Coloma torna a mirar enrere per no oblidar. Un any més, la nostra ciutat celebra les activitats de memòria històrica amb l’objectiu doble de recordar els fets que van succeir arran de l’entrada de les tropes franquistes al final de la Guerra Civil espanyola, ara fa vuitanta anys, i transmetre els valors democràtics. Exposicions, espectacles teatrals, homenatges o visites culturals omplen el gruix de la programació.

Aquest cicle pretén fer-nos reflexionar sobre la manera en què el coneixement del passat ens pot donar eines per participar activament en la construcció del nostre futur. Aquestes jornades tornen a esdevenir un reflex de la mobilització cultural i social de la ciutat, amb la vinculació de diverses entitats colomenques.

Les jornades de memòria històrica recuperen els camins que van fer a peu milers de republicans l’any 1939 quan fugien de l’avenç de les tropes franquistes. Per al 16 de març s’ha programat l’itinerari guiat Ruta de l’exili de La Vajol, així com una visita al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera.

Aquest itinerari permetrà conèixer els indrets on milers de refugiats republicans van passar els seus últims dies abans de creuar la frontera de camí a França. La ruta comença al poble La Vajol, a l’Empordà, i s’enfila cap al massís de les Salines, des d’on travessa la frontera cap al Vallespir pel coll de Lli fins a Les Illes. Es tracta d’una ruta de senderisme d’uns 7 km de longitud i desnivell moderat. Pel coll de Lli van fugir milers de civils i militars. Entre ells hi havia els màxims representants de les institucions republicanes espanyoles, com el president de la Generalitat, Lluís Companys, o el president de la República, Juan Negrín. A la tarda, els assistents es desplaçaran cap al MUME, un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil. Es preveu arribar a Santa Coloma a les vuit del vespre. Més informació i inscripcions, al Museu Torre Balldovina (museutorreballdovina@gramenet.cat;tel. 93 385 71 42).