La Diputació de Barcelona i Aigües de Barcelona impulsen un projecte de transformació social amb l'Ajuntament

Incidirà en la inserció laboral, la lluita contra l’abandonament escolar i l’empoderament comunitari. La iniciativa es basa en l’aliança dels projectes d’innovació i transformació social “Barris i Comunitats: motors de transformació” de la Diputació de Barcelona i “Territori Social” d’Aigües de Barcelona.

La Diputació de BarcelonaAigües de Barcelona els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i l'Hospitalet de Llobregat han presentat aquest matí l’aliança pel desplegament d'un projecte d’innovació social adreçats a famílies, joves i dones que es troben en situació de vulnerabilitat, orientat a la millora de l’ocupabilitat, l’enfortiment comunitari i l’empoderament del veïnat.

A través d’aquesta aliança, s’implementaran actuacions al barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet i també al de La Florida-Les Planes de L’Hospitalet de Llobregat, que beneficiaran directament una trentena de famílies i prop d’un centenar de veïns i veïnes d’aquest barri, així com al conjunt de persones residents al territori.

Les actuacions s’emmarquen en el treball conjunt dels projectes d’intervenció social Barris i Comunitats: motors de transformació social de la Diputació de Barcelona i Territori Social d’Aigües de Barcelona.
Aquesta aliança potencia tres objectius compartits: 1) la millora de les condicions de vida de la població en barris amb alts índex de desigualtat i vulnerabilitat social a través del foment de l’ocupació i la millora de l’ocupabilitat; 2) l’empoderament comunitari d’un territori per atendre amb millors recursos les situacions de vulnerabilitat; i 3) afavorir la igualtat d’oportunitats amb el treball en xarxa dels agents del territori per abordar els processos de segregació social i territorial.  

Foment de l’ocupabilitat, inserció laboral i lluita contra l’abandonament escolar al barri de Fondo

El desplegament d'aquesta iniciativa tindrà lloc durant el 2023 i a Santa Coloma de Gramenet es desenvoluparà el projecte Dispositiu Impuls a l’Ocupació adreçat a famílies amb tots els seus membres a l’atur que formin part prioritàriament de les zones d’intervenció de les Àrees de Conservació i Rehabilitació. Una iniciativa de cocreació entre la Diputació de Barcelona, Aigües de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
El programa està destinat a la millora de l’ocupabilitat, l’orientació i l’acompanyament per a la inserció laboral de dones i joves i inclou dos itineraris específics:
1) Itinerari de joves: Orientat a millorar l’ocupabilitat, fent especial èmfasi en la formació i la prevenció de l’abandonament escolar, prioritzant la reincorporació a l’educació reglada. L’itinerari inclou tastets d’oficis en àmbits com les instal·lacions d’aigua, el llum i el clima, la tecnologia digital, el medi ambient i l’atenció a les persones en situació de dependència.
2) Itinerari de dones: Pretén promoure la integració al mercat laboral a dones que presenten una baixa qualificació professional, que han patit situacions de violència masclista o que estan en un procés de reincorporació al mercat de treball després d’un període d’inactivitat. L’itinerari inclou tastets en feines vinculades a l’electricitat, la lampisteria, la construcció, l’automòbil i el bricolatge i en competències verdes.

Aliança per a una societat justa, perdurable i equitativa
 
En l’acte de presentació de l’aliança,l'alcaldessa Núria Parlon ha afirmat que «la lluita contra les desigualtats és una de les polítiques prioritàries de molts municipis com el de Santa Coloma de Gramenet. El treball conjunt de les administracions i empreses com Aigües de Barcelona es materialitza en programes concrets, que posen nom i cognoms a les situacions de desigualtat entre els col·lectius més vulnerables. El missatge és clar: no deixar ningú enrere».
En la seva intervenció, Felipe Campos, conseller delegat d'Aigües de Barcelona ha posat en valor «les aliances publico-privades com a motor de transformació social per a crear programes d’impacte que donin resposta a les problemàtiques reals dels municipis tot contribuint en la millora de la qualitat de vida dels barris i dels seus veïns i veïnes, promovent una societat més justa i equitativa».  

Combatre la vulnerabilitat des de l’acció social i comunitària

El programa Barris i Comunitats: motors de transformació social impulsat per la Diputació de Barcelona, des de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, intervé en barris de 15 municipis on es produeixen situacions de vulnerabilitat i de reproducció generacional de la pobresa, a través del reforç del paper de la comunitat en els espais principals de relació i participació veïnal - espais públics, comunitats veïnals, equipaments municipals, etc.-, posant les persones i l’eix social en el centre de la intervenció pública. Pretén reduir les desigualtats socials, promoure la convivència inclusiva i un entorn urbà cohesionat i saludable per la millora de la qualitat de vida de la població. El programa compta amb una inversió de 7,5 € milions d’euros per al període 2021-2023.

La iniciativa s’emmarca en el compromís d’Aigües de Barcelona amb l’acció social, concretat en el Pacte Social, orientat a impulsar, mitjançant el diàleg i les aliances, una recuperació econòmica sostenible i justa. Territori Social és un programa d’alt impacte social qualitatiu, que té per objectiu cocrear projectes de transformació social al territori amb els ajuntaments i líders comunitaris dels municipis que lluitin contra l’atur de les persones més vulnerables, en situació d’atur de llarga durada. En aquest sentit, i com exemple, Aigües de Barcelona ha participat el 2021, de la mà de 145 entitats i 23 ajuntaments, en 199 iniciatives i ha cocreat 28 projectes d’acció social que han beneficiat 118.793 persones de manera directa i 639.519 de manera indirecta, i disposa d’una tarifa social que garanteix l’accés i subministrament d’aigua a tothom qui ho necessita, que ja ha beneficiat més de 56.000 llars.