Santa Coloma de Gramenet, a 10 d'octubre de 2014. L’alimentació és un concepte ampli amb moltes dimensions, que comprèn des dels productes primaris vinculats a la terra i a la cultura gastronòmica, passant pels diversos graus d’elaboració i industrialització, fins a arribar al consum de múltiples maneres, sense oblidar la influència que té en la salut a través d’una alimentació saludable, i fins i tot en les emocions.
Amb l’objectiu de ser un punt de trobada anual per abordar les diferents vessants de l’alimentació i la gastronomia, i coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el patrocini de Gallina Blanca Star, organitza, per cinquè any consecutiu, la festa ExpAliments al campus de l’Alimentació de la UB al Recinte Torribera (c/ Prat de la Riba, 171, Santa Coloma de Gramenet).
Aquesta edició, que tindrà lloc el dissabte 18 d’octubre de 10.30 a 14.30 h, té com a tema principal la influència de l’alimentació i la gastronomia sobre la cohesió territorial, i suposa la consolidació d’una festa que aplega cada any prop d’un miler de persones i que uneix diversos sectors del món agroalimentari, com ara productors, restauradors, cuiners, gastrònoms, investigadors, associacions i empreses.
ExpAliments 2014 disposarà d’espais per a restauradors, escoles d’hostaleria, productors, diferents DO del Barcelonès Nord i el Maresme i diverses entitats que desenvolupen projectes innovadors dins del sector, que faran demostracions i tasts dels seus productes. També inclourà un mercat de productes de proximitat, així com un espai d’empreses del sector agroalimentari i un altre de centrat en projectes d’emprenedoria, empreses emergents (start-up) i entitats que promouen la innovació, així com associacions sense ànim de lucre relacionades amb el sector.
El professorat del campus i els estudiants voluntaris dels darrers cursos actuaran com a promotors de la difusió d’un coneixement alimentari saludable i alguns principis de seguretat alimentària. A més, els grups de recerca de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) donaran a conèixer alguns dels seus projectes per promocionar les vocacions científiques entre el públic infantil i juvenil.
Sala Alella: nou espai d’anàlisi sensorial obert al públic
El campus de l’Alimentació de la UB, al Recinte Torribera, ha inaugurat aquest curs una sala d’anàlisi sensorial equipada amb una cuina i deu espais individuals de proves. La sala ha estat promoguda i finançada gràcies a un acord del campus amb l’Ajuntament d’Alella, que actua com a president del consorci de la DO Alella, i l’empresa especialitzada en mobiliari de laboratori i cuina Flores Valles SA.
En el marc d’ExpAliments 2014, la nova sala acollirà un taller d’anàlisi sensorial de vins i aliments obert al públic. Com ja és habitual, al llarg del matí també es faran demostracions gastronòmiques a càrrec de cuiners de restaurants de Santa Coloma, de l’escola Torre Mossèn Homs de Terrassa i de la iniciativa Parc a Taula, que uneix gastronomia amb l’entorn dels parcs naturals.
La Unitat de Recerca Científica i Culinària de la UB durà a terme tallers experimentals d’impressió 3D. Entre les activitats vinculades a la salut, l’Associació de Celíacs farà tallers de pa i de galetes per a aquest col·lectiu; l’associació Nutrició sense Fronteres farà un taller de nutrició econòmica, i la Creu Roja, un de menjar solidari.
Per primera vegada, ExpAliments 2014 acollirà la participació d’entitats i empreses de Badalona (Anís del Mono; Patates Corominas; Museu de Badalona), amb la voluntat de participar en un projecte territorial agroalimentari que integra ciutats del Barcelonès Nord, com ara Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona, i del Baix Maresme, com Alella i Cabrils. A través de diferents convenis públics o privats, totes elles s’han incorporat a l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), un programa de col·laboració per potenciar l’especialització i competitivitat dels territoris impulsat des de la Unió Europea.
Novetats al campus de l’Alimentació de Torribera
El campus de l’Alimentació de la UB a Torribera és un campus temàtic i territorial que respon a la voluntat de visualitzar el potencial de la Universitat de Barcelona en el sector de l’alimentació i que neix de l’acord estratègic, signat l’any 2007, entre la Diputació de Barcelona i la UB. Aquest acord s’ha vist potenciat amb la tramitació, per part de la Diputació de Barcelona, de la Modificació del Pla General Metropolità del Recinte Torribera, que incorpora importants projectes acadèmics en el camp de l’alimentació i la gastronomia.
El curs 2014-2015, el campus acull 750 estudiants de grau, màster i doctorat, així com de la Universitat de l’Experiència, i més de 150 professors i investigadors, ubicats en més de 10.000 m2 de serveis, espais docents i laboratoris especialitzats, despatxos de professors i laboratoris d’R+D. A partir del curs 2014-2015, s’hi imparteixen tres graus, adscrits a la Facultat de Farmàcia de la UB: Nutrició Humana i Dietètica (NHD), Ciència i Tecnologia dels Aliments (CTA), ja consolidats, i Ciències Culinàries i Gastronòmiques (CCiG), novetat d’aquest curs.
També acull el màster de Seguretat Alimentària i el postgrau de Nutrició en l’Activitat Física i l’Esport. El proper 20 d’octubre tindrà lloc a l’auditori de Can Roig i Torres, a Santa Coloma de Gramenet, l’acte de graduació de la primera promoció dels graus de NHD i de CTA i del màster universitaris. Cal recordar que el campus forma part del projecte Santa Coloma, ciutat universitària, que uneix els centres i les entitats de la ciutat que imparteixen estudis superiors. El campus té una forta projecció social, ja que acull activitats de col·laboració amb fundacions, com ara la Fundació Tallers, i associacions.
L’activitat social també es vehicula a través de la Unitat UB-Bullipèdia, impulsada per El Bulli Foundation de Ferran Adrià, la Fundació Institut Català de la Cuina i la Càtedra Carn i Salut, entre altres projectes.