Unes escales mecàniques connecten la línia 9 amb Les Oliveres i Can Franquesa

La nova instal·lació, que ha costat cinc milions d'euros, s'inaugurarà el 6 de maig. Santa Coloma disposa ja de 39 unitats mecàniques a les què s'uniran altres 4 aquest any.

El 6 de maig (19.00), l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, presidirà l'acte d'inauguració del tram d'escales mecàniques que connecta l'estació de metro Can Zam (L9) amb Les Oliveres i Can Franquesa. Es tracta d'un nou itinerari que millora la connectivitat interna d'aquests barris i la seva relació amb la resta de la ciutat. L'urbanització ha suposat una inversió de 5 milions d'euros.

Amb la posada en funcionament d'aquestes 11 escales, la ciutat disposarà ja de 39 unitats mecàniques. Al final de 2010 hi haurà altres 4 en marxa: dos al Mercat de Singuerlín i altres dos al carrer de la Sardana, al costat del parc dels Pins. Les escales de Les Oliveres es subdivideixen en quatre trams que salven uns 80 metres de desnivell. El primer, que ja porta alguns mesos en funcionament, va des de l'estació de metro — avinguda de Francesc Macià — fins a la carretera de la Font de l’Alzina. Després, continua fins al carrer de Sants, la plaça de Huelma i l'encreuament dels carrers de Còrdova i Menorca. El recorregut és completament nou, atès que s'ha treballat sobre antics solars sense urbanitzar creant miradors a diverses de les esplanades que el conformen. Les obres estan pràcticament acabades i, com d'altres casos, s'ha construït una escala manual al costat de la mecànica; s'ha enjardinat l'entorn; s'ha millorat la il·luminació; s'ha instal·lat mobiliari urbà, i s'han renovat els paviments. Les escales connecten amb uns jardins existents a Cna Franquesa i que repercuteixen en la imatge de confortabilitat de la nova instal·lació.

Totes aquestes actuacions formen part del Pla de Millora de la Mobilitat i l'Accessibilitat dels Vianants, gràcies al qual molts veïns i veïnes de Santa Coloma han millorat la seva qualitat de vida, sobretot les persones que viuen i es desplacen en barris amb una orografia més complicada. Les escales i rampes mecàniques faciliten els desplaçaments i l'accés als serveis i equipaments públics (centres de salut, escoles, centres cívics, instal·lacions esportives, etc.) i resulten fonamentals per a la tercera edat, per a les persones amb mobilitat reduïda i, en general, per a la ciutadania.

El pla ha estat seleccionat a la sisena edició del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà i ha estat inclòs dins el portal de l'Arxiu Europeu d'Espai Públic Urbanà, que reuneix una selecció dels millors projectes presentats al premi i serveix per promocionar el valor de l'espai públic a Europa.