Una Festa Major d'Estiu 2021, familiar, descentralitzada, amb totes les garanties sanitàries i amb més segell colomenc

Més de 60 activitats conformen una programació amb marcat accent local, la meitat de les quals adreçades a un públic familiar. Artistes i entitats de la ciutat seran claus reivindicant el seu paper de motors culturals de Santa Coloma i de la seva Festa. Després de la suspensió de la passada edició per la pandèmia, enguany a la Festa Major es prioritzaran les mesures de seguretat sanitària. Hi haurà una oferta descentralitzada amb controls d’aforament i reserva prèvia d’invitacions per accedir a les activitats.

Foto de família de l'acte de presentació

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la Tinenta d’alcaldessa de Cultura, Petry Jiménez; acompanyades d’una representació d’artistes i creadors de la ciutat, i de la Comissió de Festes, han presentat aquest dimarts la Festa Major d’Estiu 2021 a l’Espai del Molí d’en Ribé al costat del Museu Torre Balldovina.

Vint-i-quatre artistes locals i una trentena d’entitats colomenques encapçalaran enguany una edició de la Festa Major d’Estiu –del 3 al 6 de setembre- marcada encara per la pandèmia de COVID-19, en què es tindrà una especial cura per protegir la salut i la seguretat de la ciutadania. Des de l’Ajuntament es farà un important desplegament logístic, d’infraestructures, tecnologies i personal auxiliar, perquè la Festa sigui una demostració de què la cultura és segura.

Oferta descentralitzada, amb control d’aforaments i reserva prèvia

La programació amplia la seva oferta respecte a altres edicions amb més d’una seixantena d’activitats, la meitat de les quals aniran adreçades a les famílies, amb espectacles d’arts escèniques i musicals aplegats en el cicle SUPER UAU! i repartits per tota la ciutat. La Festa Major 2021 aposta més que mai per la descentralització proposant-nos una dotzena d’escenaris repartits per Santa Coloma, com a mínim n’hi haurà un per districte, i una desena d’ells a  l’aire lliure amb l’objectiu d’apropar la Festa a tots els racons de la ciutat, i evitar així massificacions.

"Portar la Festa als barris és un dels aspectes positius de la descentralització" ha explicat l'alcaldessa Núria Parlon que ha començat la seva intervenció demanant a la ciutadania colomenca “respecte a les normes sanitàries vigents per tal de poder frenar la pandèmia i arribar a la Festa Major en les millors condicions”.

La Tinenta d’Alcaldessa, Petry Jiménez, ha reconegut que “trobarem a faltar alguns escenaris habituals però en descobrirem altres nous que ens sorprendran”.

Els espais seran: Auditori de Can Roig i Torres, Escola Ferran de Sagarra, Escola Fray Luis de León, Escola Jaume Salvatella, Escola Miguel de Unamuno, Escola Wagner, Jardins de Can Roig i Torres, Jardins del Museu Torre Balldovina / Molí d’en Ribé, CRJ Mas Fonollar, Parc dels Pins (Motocròs), Plaça del barri Llatí i Teatre Josep Maria de Sagarra.

Tres de les ubicacions – Parc dels Pins, Escola Fray Luis de León i Escola Jaume Salvatella – comptaran amb zones de restauració, d’acord amb la normativa fixada pel Procicat, amb reserva d’espai específic.

Per a l’estricte compliment de les normatives COVID vigents, hi haurà control d’aforament a les activitats i reserva prèvia per accedir-hi. Es podran reservar les invitacions, a partir del 16 d’agost, a la nova plataforma Grameticket, al web municipal www.gramenet.cat. Aquest servei possibilitarà la reserva gratuïta de localitats i assegurarà l’indispensable control d’aforament en el context actual de pandèmia.

Un inici diferent de l’habitual i una programació amb noms propis

La Festa Major començarà divendres 3 de setembre amb un acte que aplegarà a les entitats que participaven habitualment a la  Cercavila inaugural, i que inclourà el pregó a càrrec de les jugadores de petanca Alba Coll i María José Díaz, referents d’aquest esport en l’àmbit internacional. Enguany aquests primers moments de la festa canvien d’ubicació i deixen la plaça de la Vila per celebrar-se als Jardins del Museu Torre Balldovina, on s’accedirà per invitació. Tota la ciutadania podrà seguir online aquest inici de la Festa a través del canal de YouTube Ikonograma.

Els noms més destacats de la Festa Major 2021 que passaran pels diversos escenaris durant els quatre dies  seran Joan Pera (Escola Miguel de Unamuno), Los Sírex (Escola Fray Luis), Queralt Lahoz acompanyada per Ana Brenes (Motocròs), Los 40 On Tour (Motocròs), Judit Nedermann acompanyada per Guille Ogayar (Escola Fray Luís), El Petit de Ca l’Eril (Jardins de Can Roig i Torres), María La Blanco acompanyada per Konkordia (Escola Fray Luis), Las Migas acompanyades per Maruja Limón (Escola Fray Luis), i Guadalupe Plata amb Mike Edison (Escola Jaume Salvatella) a un Festival Sintonittza que tindrà una versió adaptada als temps actuals, amb sessions vermut i “tardeo” i una paella amenitzada per “pinchadiscos”.

Com a novetat, es comptarà també amb un escenari mòbil i itinerant que visitarà tots els districtes de la ciutat. Un vaixell amb Piratas Rumbersions, De Vuelta, Generación Límite, Red Rombo i Black And White que arribarà fins a on la Festa no hagi arribat abans.

La  nit de dilluns 6 la Festa Major s’acabarà, després del castell de focs sorpresa, al Motocròs, amb l’actuació d’ABBA The New Experience, el tribut al grup suec més important a nivell estatal, amb músics colomencs a les seves files.

Hi haurà Corretapa, mocador solidari i fira d’atraccions

La Festa Major d’Estiu és, a més d’un esdeveniment cultural de primer nivell, un motor socioeconòmic pel teixit comercial. El compromís municipal amb el sector de l’hostaleria i la restauració és ferm, i no podia faltar enguany el Corretapa, dissabte 4 i diumenge 5 de 12h a 15h en establiments repartits per tota la ciutat, amb una versió adaptada a la situació sanitària amb totes les mesures de seguretat (sense barres, a consumir a terrasses i interiors dels locals).

Pel que fa al mocador solidari de la Festa Major (i els 2x1 de la fira) el repartiment es farà amb reserva online a partir del dia 23 d’agost, mitjançant Grameticket, amb recollida a partir del dia 30. D’aquesta manera es minimitzaran potencials aglomeracions a l’hora de recollir-lo. La recaptació anirà íntegrament al programa municipal d’aliments solidaris gestionat per  Creu Roja Barcelonès Nord i l’Ajuntament.

També es manté en el programa la tradicional Fira d’Atraccions en els seus espais habituals, al parc Europa i parc de Can Zam, amb el compliment de totes les mesures de seguretat fixades pel pla sectorial del Procicat, i com a mostra del suport de l’Ajuntament a un sector molt castigat per la pandèmia.

Absències forçades per la situació sanitària

A causa de la pandèmia, trobarem a faltar a la programació l’habitual agenda d’activitats esportives, la Fira d’Entitats i altres activitats dutes a terme per les diverses entitats colomenques. Una decisió presa en compliment del marc normatiu fixat pel Procicat i amb la voluntat de protegir la salut de les colomenques i els colomencs.

 

*El cartell de la Festa 2021, obra de l’artista Jordi Villaverde, és una versió adaptada del cartell guanyador de la consulta ciutadana celebrada l’any passat, poc abans de la suspensió de la Festa Major a causa de la pandèmia.