Signat el nou programa de convivència intercultural entre l'Ajuntament i Fundació La Caixa

La Zona Sud de Santa Coloma de Gramenet és un dels nous territoris que desenvoluparà el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l’Obra Social “la Caixa” a través de l’Ajuntament i la Fundació Integramenet.

Santa Coloma de Gramenet ja ha donat el tret de sortida al Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural. Aquest divendres 12, l’Obra Social “la Caixa” i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet han signat l’acord a través del qual prenen el compromís de desenvolupar el Projecte als barris del Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos, conjuntament amb la Fundació Integramenet. Han presidit l’acte de presentació l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; el patró de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Lanaspa; la delegada general de “la Caixa” a l’àrea metropolitana de Barcelona, Maria Alsina; i el vice-president de la fundació Integramenet, Agustí Viñas.

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural és una aposta de la ciutat per la convivència i la cohesió social, per afavorir el desenvolupament local i millorar les condicions de vida dels colomencs i les colomenques. Des d’aquest sentit, es planteja mantenir, millorar i establir noves relacions entre ciutadans i ciutadanes, recursos tècnics i administracions. Així, aquests tres actors de la vida comunitària esdevenen protagonistes i subjectes del seu propi procés de desenvolupament social i de millora de la convivència local.

L’alcaldessa Núria Parlon ha avançat algunes accions en marxa, com són “els grups de treball sobre convivència amb 400 estudiants d’instituts de tota la ciutat, tasca que es complementa el treball incansable que realitza des de fa uns anys la Xarxa de de Transmisió de Valors i Missatges Positius i l’equip de mediación en aquests barris”. Alhora l’alcaldessa ha agraït “la important tasca d’Integramenet i els seus anys de treball indispensable per dignificar aquests barris”.

Punt de partida: coneixement compartit de la realitat dels barris del Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural s'inicia amb l'establiment de relacions entre professionals, ciutadania i representants de les administracions, per donar pas a la generació d'un coneixement compartit de la realitat de la Zona Sud de Santa Coloma de Gramenet, que desemboca en accions conjuntes entres els tres protagonistes.

A partir d’aquí, s’aniran generant espais tècnics de trobada amb la implicació de professionals perquè puguin compartir informació dels recursos existents al territori i dissenyar un pla d’acció conjunt per donar resposta als principals reptes de la ciutat. La promoció de la salut, l’àmbit socioeducatiu i la participació ciutadana seran els tres eixos d’actuació principal del Projecte que comportaran, a més, l’impuls d’activitats socials i familiars a la ciutat.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, la Fundació Integramenet i l’Obra Social “la Caixa” prenen el compromís de desenvolupar el projecte als barris del Fondo, Raval, Santa Rosa i Safaretjos, contractant persones que actuen com a facilitadors i dinamitzadors de tot el procés, i que estaran a disposició de tots els àmbits i regidories. La direcció i coordinació del projecte recau sobre l'Obra social “la Caixa”, un equip científic de la Universitat Autònoma de Madrid i un comitè assessor. A més, el projecte compta amb l'aval de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Ja són 40 territoris de tot l’estat que treballen en la gestió positiva de la convivència ciutadana intercultural a través del Projecte ICI

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural és impulsat per l’Obra Social ”la Caixa”, en col·laboració amb diferents entitats socials i amb les administracions locals, i avalat pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). En aquests moments, el Projecte és present a 40 àmbits territorials de 31 municipis de tot l’Estat amb un alt nivell de diversitat cultural. La iniciativa consisteix en una intervenció preventiva, promocional, positiva i enriquidora que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i, en definitiva, pretén l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari. La convivència entesa com un valor que implica tots els ciutadans i ciutadanes, tant autòctons com immigrants.

Part de l’èxit del Projecte es deu a la combinació entre la flexibilitat que requereix cada context i la unitat en l’enfoc metodològic de la intervenció. És per això, que a partir de 2014, s'han unit al projecte 24 territoris més dels 16 originals que en formaven part des dels seus principis (any 2010). Entre les noves incorporacions hi ha la ciutat de Santa Coloma de Gramenet.