El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha atorgat una subvenció de 250.000 € a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per l’elaboració del projecte pilot de pla d’acció local de l’Agenda Urbana. Santa Coloma esdevé un cop més model del municipalisme català en ser una de les 9 localitats catalanes seleccionades per rebre l’ajut dels fons europeus de recuperació, Next Generation.
La convocatòria té com a objectiu finançar l’elaboració de projectes pilot de Plans d’Acció local de l’Agenda Urbana Espanyola (AUE) que garanteixin, en un termini raonablement curt, el seu alineament amb els objectius, la metodologia de treball i l’enfocament transversal, estratègic i integrat proposats.
La Secretaria General d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri prendrà en consideració el Pla d’acció de Santa Coloma de Gramenet com a projecte pilot de l’Agenda Urbana Espanyola com a bona pràctica i experiència transferible que pot orientar a altres municipis en l’elaboració dels seus plans d’acció.
Dissenyar un model de ciutat per a les properes dècades
El desplegament d’aquest Pla d’acció suposarà per a Santa Coloma el salt definitiu cap a una ciutat més habitable, verda, social i amb una mirada netament feminista. L’Agenda Urbana local consolidarà les polítiques de cura de la biodiversitat, tenint com a nucli la recuperació del Riu Besòs i la seva integració amb el Parc de Can Zam i la Serralada de Marina.
La mobilitat sostenible, la regeneració urbana i la rehabilitació del parc d’habitatges, en la línia de dignificar l’espai públic i prevenir les vulnerabilitats socials, seran també eixos d’aquesta Agenda Urbana.
L’Agenda Urbana de Santa Coloma
El protocol pel desenvolupament de l’Agenda Urbana a la nostra ciutat ja està aprovat i ara l’Ajuntament haurà de redactar i aprovar el Pla d’acció d’acord amb el compromís adquirit pel govern d’Espanya sobre l’Agenda 2030, la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides i l’Agenda Urbana per a la Unió Europea.
Els projectes pilot hauran d'estar finalitzats abans de setembre de 2022 i visibilitzaran, des de l'àmbit local, tot el potencial que conté l'Agenda Urbana Espanyola per treballar a les àrees urbanes de totes les mides, de manera transversal i integrada, amb visió estratègica i a través d'un model de governança que garanteix una participació ciutadana àmplia. Tots els continguts s’emmarcaran en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.