Santa Coloma: premi a millor edifici d'habitatges de protecció oficial de tot l'estat

L'edifici d'habitatges de protecció oficial construïts en l'antiga fàbrica de la CIBA de Santa Coloma de Gramenet ha estat premiat com a millor edificació d'habitatge protegit 2007 a la 6a. edició dels Premis de l'Associació de Promotors i Constructors de l'Estat (APCE), màxim òrgan estatal que representa a les formacions empresarials del sector més important del país.
L'estètica, la qualitat tècnica i la relació cost-qualitat de l'obra han estat els aspectes que ha tingut en compte el jurat a l’hora d’atorgar el guardó a l’edifici colomenc, un jurat integrat per la Ministra d'Habitatge, Carme Chacón com a Presidenta d'Honor, el president del Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, el president del Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya, el director general de l'Habitatge, l'Arquitectura i l'Urbanisme del Ministeri de Foment, el president de la Confederació Nacional de la Construcció i pel president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya.
L'edifici protegit, ubicat al número 48 del Passeig Llorenç Serra, consta de cinc plantes d'alçada que inclouen 49 habitatges, amb dos, tres i quatre dormitoris, d’una mitjana de 75 metres quadrats. A més, inclou tres plantes subterrànies destinades a aparcaments i trasters, i una planta baixa que inclou, d'una banda, l'accés a l'edifici d'habitatges, i per una altra cinc locals comercials. En conjunt, l’edifici d’habitatges ha suposat una inversió de 8,7 milions d’euros. Aquest parc d’habitatges va a donar a una futura plaça amb zones enjardinades que, en conjunt, aconseguirà revitalitzar encara més aquesta zona de la ciutat.
Aquesta promoció d'habitatges públics forma part del Programa d'Actuacions en Matèria d'Habitatge de Protecció Pública i Aparcaments que l’Ajuntament de Santa Coloma estableix en cada mandat, per facilitar l’accés a l’habitatge de les persones amb rendes més baixes, perquè accedeixin a habitatges dignes amb totes les necessitats garantides.
L’edifici colomenc guardonat als Premis APCE 2007 pertany a la promoció 2002-2006 que, com a la propera promoció, la del mandat 2007-2011, compleixen tres objectius principals: crear un parc d'habitatges a preus protegits per posar-ho a l'abast de persones amb rendes mitges i baixes, evitar la marxa dels joves a comarques veïnes i crear habitatges adaptats a les necessitats dels més grans i de persones amb mobilitat reduïda.

Disseny innovador i totes les comoditats
Un dels elements particulars de l'edifici d'habitatges de Llorenç Serra, i que li han fet mereixedor del prestigiós guardó als Premis APCE, són les seves façanes principals, elaborades amb elements prefabricats, que han aconseguit reduir en més de tres mesos el temps d'execució de l'edifici i disminuir la generació de residus, fonamental per seguir lluitant per a la conservació del medi ambient.
A més, els frontals dels balcons són d’un tipus de formigó especial amb tintats d'òxid de ferro que, juntament amb la façana principal en tonalitats clares, li confereixen a l'edifici d'una textura que genera ombra i li dóna volums. En conjunt, es tracta d'un disseny innovador, allunyat de la imatge convencional dels habitatges protegits d'aquestes característiques arreu de l’estat espanyol.
Els interiors destaquen per la qualitat del seu planejament, la seva distribució racional i per optimitzar tots els elements de funcionalitat.