Santa Coloma participa a l’Open House i reivindica la funció social de l’arquitectura

Aquesta edició de festival ret homenatge a Xavier Valls, l’arquitecte impulsor del Pla Popular. Oferta per a tothom: 16 activitats i 4 itineraris per conèixer espais públics i edificis singulars.

Per cinquè any consecutiu, la nostra ciutat participa aquest cap de setmana, el el 21 i el 22 d’octubre, en el vuitè festival 48H Open House, que obre les portes de més de 220 espais públics i privats de Barcelona, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí, Badalona, l’Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet. El festival és una oportunitat anual única per promoure les vivències creativa i sociocultural de les persones a través de l’arquitectura, i crea un espai d’intercanvi cultural entre els edificis, els arquitectes i els visitants.

Pel que fa a Santa Coloma de Gramenet, cal destacar que enguany el festival ret homenatge a l’arquitecte Xavier Valls (1937-1987), que fou artífex del Pla Popular. El Pla va ser un estudi profund sobre la transformació que necessitava Santa Coloma, es va elaborar de manera participativa a la dècada dels setanta i recollia les reivindicacions veïnals i urbanes. El 17 d’octubre, la sala d’actes de la masia de Can Mariner es va omplir durant l’acte de presentació de les activitats del festival. L’alcaldessa Núria Parlon; la directora de l’Associació 48H Open House, Elisenda Bonet; la periodista i autora del llibre Pla Popular, Odei A-Etxearte, i l’arquitecte amic de Xavier Valls, Francesc Pedragosa, van coincidir a destacar la importància de la funció social de l’arquitectura com a eina de transmissió de coneixements i valors socioculturals. Valls va morir a l’atemptat d’Hipercor, però el Pla Popular ha estat un document base per a l’Ajuntament des de les primeres eleccions democràtiques. Com a professional de l’arquitectura, Xavier Valls va treballar en diversos projectes a la nostra ciutat, entre els quals la reforma de la masia i l’entorn de Can Mariner, que van esdevenir el centre cívic del barri i la plaça que porta el nom de l’arquitecte, respectivament. En aquest llistat també hi són les escoles Les Palmeres, Rosselló Porcel i Salvat Papasseit.  L’itinerari Xavier Valls es podrà fer  diumenge (de 16.00 a 19.00 h; punt de trobada: c. Milà i Fontanals, 14), amb motiu de l’Open House. Alumnes de les escoles esmentades lideraran les visites als seus centres.

L’Open House ofereix tres itineraris més: Recuperació mediambiental eix Besòs i Activitat #OpenBici, diumenge, a les 10.00 h (punt de trobada: Casa de les Aigües de Montcada i Reixac); Teatralitzat Centre, diumenge, de 10.00 a 12.30 h (punt de trobada: plaça de l’Església), i Front fluvial, dissabte, de 16.00 a 18.00 h (punt de trobada: passeig de la Salzereda, 15). Els itineraris es faran guiats per persones expertes i es recomana la inscripció prèvia al web www.48hopenhousebarcelona.org.

Els espais gastrònomics s’incorporen a l’Open House colomenc

Enguany s’inaugura una nova secció, l’Open Kitchen, que proposa la fusió de dues arts: l’arquitectura i la gastronomia, a través d’activitats de caire divers. Dins d’aquest apartat, hi ha la visita a la nova Escola d’Hostaleria situada al Recinte Torribera (amb tast de tapa, diumenge d’11.00 a 14.00 h), l’edifici de la Biblioteca del Fondo (dissabte de 10.00 a 13.30 h, i taller gastronòmic de 12.00 a 13.30 h) i el restaurant Lluerna (dissabte de 10.00 a 12.30 h), activitats que formen part del projecte municipal de promoció de la gastronomia de la ciutat.

Uns altres indrets d’interès que es poden visitar dins del festival d’arquitectura són la Torre Pallaresa i la vinya d’en Sabater. L’Open House es va originar a Londres l’any 1992 com una proposta cultural centrada en l’experiència artística i arquitectònica, oberta a tothom i sense ànim de lucre. A Barcelona, aquest esdeveniment es va iniciar el 2010. Santa Coloma de Gramenet va ser la primera ciutat convidada a aquest esdeveniment, que cada any té més participació.

Més de mil persones voluntàries hi col·laboren. Per a aquesta edició, es preveu superar les xifres d’assistència i participació del 2016 (61.000 visitants).