Santa Coloma a l’Associació Catalana de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua

L'alcaldessa Núria Parlon ha participat en l'acte de presentació al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona.

Aquest dimecres 22 s’ha anunciat  la creació, a l’Ajuntament de Barcelona, de l’Associació Catalana de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua. A l’acte de presentació han participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, l’alcalde de Sabadell, Julià Fernàndez, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. Els alcaldes i les alcaldesses han signat un protocol d’intencions per al compromís de la creació de la xarxa.

Les alcaldesses i alcaldes presents avui a Barcelona han manifestat el seu compromís amb una gestió pública, transparent, participativa i sostenible del cicle integral de l’aigua. Han impulsat la creació d’aquesta xarxa de municipis compromesos amb la gestió pública de l’aigua, articulada com a associació de municipis, però oberta a ens supra-municipals, sectors acadèmics i societat civil organitzada.

Aquesta associació es compromet a difondre, vetllar, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tot els actors interessats en aquest model de gestió. I, per tant, es compromet també a oferir recolzament a tots aquells municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.

L’aigua és un element indispensable per a la vida, per la societat i pels ecosistemes. I com a tal, s’ha de gestionar sota criteris d’interès general i de béns comuns. Des de juliol de 2010 les Nacions Unides reconeixen que l’aigua és un dret humà.

L’abastament d’aigua i el sanejament són serveis bàsics i essencials, i cal garantir en tot moment el seu accés universal i assequible, sense manca de subministrament per motius econòmics o socials. Són serveis que s’han de prestar de forma eficaç, i alhora, els beneficis de l'activitat han de retornar a la societat, per millorar el servei, així com millorar la qualitat de l’aigua retornada al medi ambient. Per aquest motiu, alcaldesses i alcaldes de molts municipis de Catalunya aposten  per la gestió pública de l’aigua.

El nou model de gestió pública va lligat a la promoció de noves formes de control social que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana efectiva. L’ens públic gestor d’aquests serveis haurà de rendir comptes de les seves activitats i actuacions, tant als poders públics com a la ciutadania.

A nivell mundial la gestió pública és la més habitual, ja que prop del 90% de la població rep l’aigua a partir d’operadors públics. Són moltes les ciutats que estan optant per recuperar la gestió pública de l’aigua exercint la seva competència municipal. Es tracta d’una tendència creixent, a Catalunya, a Europa i a tot el món.