Restriccions per circular a les rondes, a partir de l'1 de desembre, en episodis de contaminació

A partir d’aquest divendres 1 de desembre, els vehicles més contaminants no podran circular per la Zona de Baixes Emissions –ni Rondes ni per Barcelona i rodalies- durant un episodi de contaminació.

Durant una situació d'episodi de contaminació, els turismes que no disposin de l'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B), no podran circular per la denominada Zona de Baixes Emissions. Es tracta d'una mesura obligatòria per a tots els turismes, que entra en vigor a partiré de l’1 de desembre, impulsada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Barcelona i la seva àrea metropolitana registren uns elevats nivells de contaminació per sobre dels recomanats per l'OMS i la Unió Europea i l'origen d'aquesta elevada pol•lució és el trànsit de vehicles. Aquests nivells de contaminació resulten extremadament nocius per a la salut de les persones i provoquen 3.000 morts anuals a la metròpoli.

Si la Generalitat declara un episodi de contaminació, les restriccions de trànsit s'establiran el dia següent, entre les set del matí i les vuit del tarda dels dies laborables posteriors a la declaració de l'episodi fins a la finalització del mateix.

Restriccions d'accés a les Rondes i ciutats
La Zona de Baixes Emissions (ZBE) és una àrea de més de 95 quilòmetres quadrats que inclou Barcelona i els municipis circumdants de les rondes, on es preveu restringir progressivament la circulació dels vehicles més contaminants. La ZBE inclou Barcelona - excepte la Zona Franca, el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes -; gairebé la totalitat del municipi de l'Hospitalet de Llobregat; les àrees de Cornellà i Esplugues que es troben a l'interior de les Rondes; i part del municipi de Sant Adrià de Besòs. L'objectiu final és que l'any 2025 tota l'àrea metropolitana de Barcelona sigui una zona de baixes emissions.

Tota la ZBE ja s'està marcant amb tanques digitals i senyals informatius que indiquen amb antelació que els conductors estan entrant en un perímetre de baixes emissions.

Els vehicles d'emergències, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular independentment de la seva etiqueta de la DGT.

La posada en marxa de la campanya coincideix amb l'informe de salut pública de l'ajuntament de Barcelona que adverteix que el càncer de pulmó ja és la primera causa de mort en les dones, i la causa d'aquesta mortalitat és, després del tabac, la contaminació atmosfèrica, segons dades d'aquest estudi.

Els conductors i conductores que no hagin rebut l'etiqueta ambiental, han de trucar prèviament al telèfon 060 per poder-la recollir en alguna de les oficines de Correus de la ciutat.