Places i parcs en constant evolució

La disponibilitat d'espais públics és un bon indicador de l'evolució de la qualitat de vida a la ciutat. Les places, parcs i jardins són centres neuràlgics dels barris i concentren una bona part de l'oci i la relació dels veïns.

Són molts els projectes que estan en marxa a la ciutat ja sigui per a la creació, l'ampliació o la remodelació d'espais d'ús públic. Es tracta d'actuacions en tots els barris caraterizades per un alt nivell de planejament, d'equipaments específics i de qualitat dels materials utilitzats. Repassem aquí l'evolució de cinc d'aquests casos en diferents zones de Santa Coloma.

Pl. Rigoberta MenchúNova plaça Rigoberta Menchú. Al barri de Safaretjos, i a l'interior de la illa formada pels carrers Sant Joan, Andreu Vidal i Avinguda de la Generalitat, aquest nou espai està dedicat al Premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú. Amb aquesta intervenció, Santa Coloma ha guanyat 1.800 m2 d'espai d'ús públic que serà inaugurat aviat. Les obres s'han realitzat en paral·lel al projecte de construcció d'una trentena d'habitatges en aquest barri de la ciutat. La nova plaça s'organitza en diferents plataformes i disposa de jocs infantils, bancs, il·luminació de baix consum energètic i zones amb arbres i gespa.

Pl. Santa RosaPlaza de Santa Rosa, un singular mirador de Santa Coloma. En el marc del projecte que afecta a l'entorn de la nova estació de metro de la Línia 9 al barri de Santa Rosa, s'està urbanitzant una nova plaça de 3.600 m2. Estarà dividida en tres parts: una destinada a parterre, una altra a jocs infantils, i una tercera a zona de passeig i trobada. A causa del desnivell de la zona, es generarà un mirador amb vista a la ciutat, per damunt de l'accés a l'estació de la Línia 9. Actualment, s'estan executant les obres de construcció del pou de l'estació. La previsió és que d'aquí a uns 18 mesos finalitzi aquesta actuació i s'urbanitzi la plaça.

Mercat de SinguerlínMercat de Singuerlín: un entorn en transformació. L'Ajuntament de Santa Coloma està remodelant la zona d'influència del mercat municipal, amb l'objectiu de facilitar la mobilitat i accessibilitat dels ciutadans. Es tracta d'un projecte de gran envergadura, vinculat a la urbanització de l'entorn de la Línia 9 de metro, i que consta de tres fases. Actualment està en execució la segona d'elles, que inclou la remodelació de la plaça Sagrada Família, noves zones verdes i dos nous trams d'escales mecàniques per connectar el carrer Singuerlín amb la plaça Sagrada Família, on s'ubiquen els accessos a l'estació de la Línia 9.

Parc d'EuropaEl Parque d'Europa es renova. Uns dels espais més emblemàtics de la ciutat, el Parque d'Europa, inaugurat el juny de 1992, també s'està remodelant. En conjunt, es tracta d'actuacions a realitzar en tots aquells punts del parc que s'han deteriorat per ús durant aquests 17 anys, amb l'objectiu de garantir el futur d'aquest parc i passeig de la ciutat.

Plaça EnamoratsPlaça dels Enamorats. Amb una superfície de 820 m2, està ubicada a l'encreuament entre el carrer Santa Eulàlia i el carrer de la Plata. La plaça dels Enamorats constituirà el nou àmbit d'accés a l'estació del metro en la zona de l'Església Major. Es converteix en un espai de domini únic del vianant, amb una organització diferenciada en dues zones: una de repòs i una altra de connexió entre la part alta de la ciutat i el barri del Centre. En conjunt, urbanització i elements de la plaça –zones enjardinat i mobiliari urbà, entre d'altres - tenen l'objectiu de suavitzar el fort desnivell de la zona.