Noves accions contra la MAT

El dimarts 24 va tenir lloc una reunió informativa de la plataforma conjunta Aturem la MAT (Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, i veïnat afectat).

El passat 24 de novembre va tenir lloc a l'Ajuntament una reunió informativa amb les persones que formen la plataforma conjunta Aturem la MAT (Plataforma en Defensa de la Serra de Marina i Can Zam i veïns i veïnes dels barris afectats) per tal d'informar-los sobre les últimes accions dutes a terme contra el pas d'una línia de 400 quilowatts o de molt alta tensió (MAT), que Red Eléctrica de España pretén que passi pel nostre terme municipal, prop del nucli d'habitatges dels barris Les Oliveres i Can Franquesa, especialment.

Després de l'acord unànime aconseguit el 26 d'octubre per tots els grups polítics que formen el ple de l'Ajuntament, on es va acordar reiterar l'oposició al projecte de la MAT per considerar-lo innecessari, i també es va demanar exigir que es faci un estudi d'impacte ambiental que avaluï el pas d'aquesta línia elèctrica i que a més comprengui la totalitat de l'àrea metropolitana per on està previst que s'estengui, l'Ajuntament ha dut a terme noves accions.

Consultat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient sobre l'oportunitat de fer de manera simplificada l'avaluació de l'impacte ambiental del pas de la MAT, l'Ajuntament ha presentat, dins el termini legal, dos estudis pericials davant aquest Ministeri que incideixen en la necessitat de realitzar un estudi en profunditat, no simplificat, de l'impacte ambiental que pot produir la MAT. Al costat dels dos estudis, un de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i un altre del mateix Ajuntament, s'ha aportat al Ministeri un escrit d'al·legacions, en el qual es demana que es consulti al territori afectat, i una carta d'emplaçament de la Comunitat Europea al Estat espanyol, en la qual sol·licita una avaluació ambiental del projecte. Als veïns i veïnes de la plataforma conjunta se'ls ha facilitat còpia de tota aquesta documentació.

Des de l'any 2012 es vénen duent a la nostra ciutat diverses accions contra el pas de la MAT. Entitats, ciutadania i Ajuntament coincideixen actualment a reclamar a REE la justificació de la necessitat actual d'una línia elèctrica d'aquestes característiques i al Ministeri que es garanteixi la legalitat del projecte i que aquest inclogui l'impacte ambiental que pot suposar fer-ho.