Mesures per prevenir els riscos de la calor intensa

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC), en col·laboració amb els ajuntaments, demana a la població que prengui les mesures d'autoprotecció i eviti situacions de risc, sobretot entre les 14 i les 20 hores, donat que les temperatures seran especialment elevades en els propers dies.

D'Callaos

La Troba Kung-Fu

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís de situació metereològica de risc per calor, alertant que les temperatures poden ser especialment altes des d’avui i durant tot el cap de setmana (sobretot entre les 14 i les 20 hores), fins i tot pel que correspon a aquestes dates d’agost.

Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT), de la Direcció General de Protecció Civil, es fa un seguiment continuat de la situació, especialment als àmbits de major vulnerabilitat –gent gran, infants i persones amb dependència.

Enfront d’aquesta situació meteorològica de risc per calor i per tal de mitigar els efectes sobre la població, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, juntament amb els ajuntaments, fa les següents recomanacions:

A casa, controleu la temperatura

• Tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol i obriu les finestres durant la nit, per refrescar la casa.
• Estigueu-vos a les habitacions més fresques i feu servir algun tipus de climatització per refrescar l’ambient (ventiladors, aire condicionat...).

Al carrer, eviteu el sol directe

• Porteu una gorra o un barret i poseu-vos roba lleugera, de colors clars i que no sigui ajustada.
• Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
• Porteu aigua i beveu-ne sovint.
• Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.
• Tingueu molta cura si feu excursions o caminades per zones on hi toca el sol, aneu hidratats i amb reserves d’aigua. 
 

També en les activitats físiques a la muntanya, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) recomana evitar l’activitat de màxim esforç a les hores de més insolació, tot protegint-se i hidratant-se sovint.

Podeu fer seguiment dels avisos de la Direcció Genera de Protecció Civil al twitter @emergenciescat

Pla d'actuació per prevenir els efectes de la calor

La Generalitat, amb el Servei Meteorològic de Catalunya i els ajuntaments, té en marxa, fins el 15 de setembre, el Pla d’actuació per prevenir els efectes d’una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans. El Pla abasta tot Catalunya, en especial les gran ciutats, i va dirigit sobretot a aquells col•lectius de risc com les persones grans, els nadons i alguns malalats crònics

El Pla inclou la difusió dels riscos per a la salut, l'elaboració de plans d'actuació específics en cada centre sanitari per garantir un suport a les persones fràgils, així com la recollida de les dades de temperatura i defuncions a deu municipis de Catalunya com Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Terrassa, Girona, Lleida i Tarragona.