Més de vuitanta mil colomencs estan convocats a les urnes a les eleccions generals del pròxim 9 de març

Diumenge que ve, 9 de març, se celebren les eleccions generals que han de renovar la composició de les Corts —Congrés dels Diputats i Senat— per als pròxims quatre anys. A Santa Coloma de Gramenet tota la maquinària legal i administrativa està ja en marxa i perfectament disposada perquè la jornada se celebri amb la normalitat habitual.

El total d'electors colomencs —homes i dones majors de 18 anys— és de 80.763. Els 24 col·legis electorals obriran a les nou del matí i tancaran les seves portes a les vuit del vespre. A partir d'aquest moment començarà l'escrutini dels sufragis emesos, que es podrà seguir en directe a través d'aquesta web. Les candidatures que s’han presentat al Congrés són 32, mentre que al Senat són 29.

Els dispositius de seguretat estan garantits gràcies a la presència continuada durant tota la jornada electoral d'efectius de la Policia Local i dels mossos D'Esquadra. Els col·legis comptaran amb equips d'informadors que, degudament acreditats, resoldran els dubtes que els electors puguin plantejar sobre l'exercici del seu vot.
D'altra banda, haurà un servei de transport adaptat per traslladar des del seu domicili fins al col·legi electoral als ciutadans que tinguin problemes de mobilitat. Les persones que necessitin d'aquest servei han de trucar al Departament d'Assumptes Generals de l'Ajuntament (telèfons: 93 462 40 17 i 93 462 40 16).

Diputats i senadors

El Congrés és la Cambra Baixa de les Corts Generals. Està format per 350 diputats que són elegits d'acord a criteris de representació proporcional. La circumscripció electoral és la província. A les eleccions de diumenge que ve, a la circumscripció de Barcelona corresponen 31 representants.

El Congrés constitueix el centre de la vida pública espanyola i l'escenari on es protagonitzen els debats i votacions més importants. Un d'ells és l'elecció del president del Govern, que tindrà lloc després del comicis, una vegada siguin assignats oficialment els escons.

Per la seva banda, el Senat és un òrgan de representació territorial. Els senadors són elegits per un sistema mixt: a través de les assemblees legislatives de cada comunitat autònoma i, de manera directa, per sufragi universal, a raó de quatre senadors per província.

El mandat de diputats i senadors acaba quatre anys després de la seva elecció o si es produeix una dissolució anticipada de les cambres.