El Ministeri d'Igualtat ha premiat l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet pel seu treball en la lluita contra la violència masclista a la VII Edició del Concurs de bones pràctiques locals contra la violència cap a les dones, convocat per la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere i la Federació de Municipis i Províncies (FEMP), amb l'objectiu de fomentar l'intercanvi d'experiències i reconèixer les actuacions més eficaces i innovadores que duen a terme les entitats locals.
L'ajuntament colomenc ha estat premiat a l'àrea d'actuació, "Millora de la resposta institucional a través de la coordinació i el treball en xarxa, entre les autoritats i els organismes responsables" pel projecte 'Santa Coloma Xarxa Violeta. Protocol per a un Espai Públic, d'Oci i Festiu Lliure de Violències masclistes i LGTBIfòbiques'.
Una iniciativa innovadora, única a tot l'Estat, que és fruit del compromís de la ciutat en la prevenció i eradicació de les violències masclistes i lgtbifòbiques.
Aquest projecte consisteix en la creació a l'espai públic d'una xarxa de llocs segurs i de referència, espais violetes, als quals les persones puguin adreçar-se davant d'una possible agressió sexista i/o lgtbifòbica i des d'on, sempre que sigui necessari, s'activarà el Protocol dactuació i coordinació professional per afrontar aquestes situacions.
L'alcaldessa, Nuria Parlon, ha recollit el premi a la seu del Ministeri d'Igualtat, a Madrid, i ha iniciat la seva intervenció amb unes paraules d'agraïment “és un reconeixement a la implicació i al lideratge polític que cal per fer qualsevol transformació, però també a tots els equips professionals que hi ha darrere dels projectes com és el cas de La CIBA a Santa Coloma ia tots els que treballen de forma transversal com els cossos de seguretat que fan una tasca molt important per reforçar la xarxa de prevenció de la violència envers les dones”.
“Amb la Xarxa Violeta hem incorporat des d'una dimensió comunitària tots els agents de la nostra ciutat –als quals hem format prèviament- per activar un protocol contra les violències masclista i lgtbifòbiques des de qualsevol dimensió de l'espai públic. És un valor afegit a les nostres polítiques de lluita i prevenció contra aquestes violències que des de fa molt desenvolupem des del nostre ajuntament, un instrument més per prevenir i actuar contra elles”, ha explicat Núria Parlon sobre el projecte premiat.
El VII Concurs de Bones Pràctiques Locals sobre la Violència contra les Dones, per a l'any 2022, ha premiat 12 ajuntaments de l'estat i una diputació provincial i ha presentat importants novetats respecte a altres edicions, com l'ampliació dels premis a diferents formes de violència sobre les dones, i no exclusivament violència a l'entorn de la parella. Tot això, per continuar avançant en el compliment del Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, més conegut com a Conveni d'Istanbul, i que Espanya va ratificar l'any 2014.
Santa Coloma Xarxa Violeta
Més de 300 establiments de la ciutat estan participant en el projecte. Es tracta de locals d'oci nocturn, però també d'altres establiments o serveis que tenen una presència nocturna, com ara gasolineres, farmàcies, aparcaments, espais residencials, serveis de taxi o de neteja i la xarxa d'agents cívics nocturns (serens i serenes). Els locals participants s'identifiquen amb un adhesiu on es pot llegir 'Santa Coloma Red Violeta'. A més, també compten amb una infografia explicativa de com funciona el Protocol d'actuació als espais de lleure.
Funcionament del Protocol
Qualsevol persona pot comunicar una situació de violència: la persona agredida, el responsable del local o altres testimonis. Un cop s'ha comunicat, el personal central centralitza la intervenció. Si es tracta d?una agressió greu o molt greu d?agressió sexual, s?activa el Dispositiu Especial d?Atenció, trucant a la Policia Local, qui es desplaça al lloc dels fets i posa en marxa la presència dels recursos i professionals necessaris. En funció de la gravetat dels fets cal l'atenció d'urgència i l'acompanyament psicològic especialitzat.
Aquest instrument no és només un document, sinó que s'ha creat tota una xarxa de serveis i professionals que hi ha darrere del Protocol, els 365 dies, les 24 hores: serveis policials, sanitaris, el servei d'agents cívics nocturns, el servei especialitzat a l'atenció de les violències masclistes i un equip de psicòlogues de guàrdia, expertes en la matèria, per si cal acompanyar les víctimes de possibles agressions.
Evolució del projecte
Va néixer el novembre de 2019 amb l'objectiu de fer de Santa Coloma un espai públic, de lleure i festiu, lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques; sistematitzant les respostes a les agressions que puguin produir-se a l'espai públic, contextos festius i locals d'oci nocturn, unificant criteris, esforços i coordinant respostes davant de les agressions heteropatriarcals.
Durant la pandèmia es va voler donar un nou impuls al projecte, desplegant un equip d'agents liles per ampliar la xarxa d'espais violetes per tota la ciutat. Es van contemplar especialment tots aquells espais i/o serveis que estaven oberts durant el toc de queda, com ara els comerços de proximitat, supermercats, farmàcies, botigues i altres establiments de primera necessitat.
Alguns dels establiments i serveis que s'han anat adherint al projecte al llarg del 2019, 2020 i 2021 han estat: l'Agrupació del comerç i la indústria, locals d'oci, restaurants, comerços, farmàcies, benzineres, serveis de taxi, estancs , perruqueries, associacions de dones i entitats, associacions de veïns i veïnes, clubs socials, així com serveis municipals com la grua, el servei de neteja viària i manteniment de la via pública, els agents cívics nocturns, el servei de convivència, els serveis de salut i la Policia Local.
També s'ha unit tot el personal responsable de les diferents activitats festives i culturals dels grans esdeveniments multitudinaris (cambrers/es; personal de seguretat, personal de salut, entitats, etc) com el Rockfest, el Tomorrowland, les festes de barri i la Festa Major.