L’Ajuntament impulsa propostes de caire educatiu per millorar el civisme

Un total de 745 alumnes de 12 centres escolars participen en els tallers de civisme d’aquest curs. El reciclatge esdevé un factor clau per millorar la neteja de la ciutat i potenciar la convivència.

Un total de 745 alumnes de 12 centres escolars participen en els tallers de civisme, on aprenen comportaments cívics que propiciïn una bona convivència (a casa, a l’escola i al carrer) i valoren la feina de les persones que s’encarreguen de mantenir neta la ciutat. Aquesta acció de sensibilització mediamabiental, on el reciclatge té un protagonisme destacat, es presenta en tres fases i requereix la implicació directa dels nois i les noies.

L’Ajuntament impulsa amb regularitat propostes de caire educatiu que sensibilitzin la població sobre la necessitat de mantenir neta la ciutat i reciclar de manera sistemàtica. Així, abans de les festes nadalenques i en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana, s’havien fet actuacions de conscienciació als tres mercats municipals  i altres actuacions específiques per a nouvinguts en algunes places de la ciutat. Tot plegat, dins la campanya «Envàs, on vas?».  Els veïns i les veïnes rebien informació exacta sobre on llençar un bolígraf, un CD o una joguina de plàstic; a quin contenidor tirar uns bolquers, un plat de cuina o el paper d’alumini; on portar una bombeta fosa, etc. Els agents cívics proporcionaven també informacions relatives a l’estalvi de matèria i energia o la separació de residus, entre d’altres.  

Tot i que no es coneixen encara les dades del reciclatge del 2013, la tendència dels darrers anys indica que hi haurà una disminució en la recollida de tones de paper i de rebuig i una estabilització o un augment pel que fa al vidre i els envasos. A través d’aquestes xifres, s’hi poden veure els efectes de la crisi i l’evolució dels hàbits de consum en una societat on les noves tecnologies han assolit un lloc molt destacat.

En aquest context, l’Ajuntament considera vital una bona base educativa en tots els aspectes relacionats amb el civisme. Mitjançant els tallers, els escolars prenen consciència dels espais que els envolten i fan un inventari d’actuacions incíviques en carrers propers a l’escola. Finalment, participen en l’acció d’una brigada de neteja integrada per una màquina d’escombrar i un operari.

L’Ajuntament posa a disposició de la població un telèfon (93 462 40 51), destinat exclusivament a resoldre dubtes relacionats amb el civisme.