L’Ajuntament, al costat de les famílies afectades per les clàusules terra de les hipoteques

S’ofereix informació per fer les reclamacions que calguin davant les entitats bancàries. L’OMIC ja presta assessorament legal i, si s’escau, intentarà fer actes de mediació.

Arran de la sentència recent del Tribunal de Justícia Europeu (TJUE) sobre la nul·litat de les clàusules terra, l’Ajuntament ha posat en marxa un programa específic per protegir els interessos legítims  de la ciutadania que hi estigui afectada. Aquestes clàusules sòl van ser establertes unilateralment per les diferents entitats financeres en els préstecs amb garantia hipotecària durant els anys en què l’Euribor va començar la davallada. La resolució del TJUE obliga els bancs a retornar els interessos pagats en excés des de la data de contractació de la hipoteca.

Per donar compliment de la sentència, el Govern central ha dictat el Reial decret llei 1/2017, en el qual s’estableix un mecanisme extrajudicial de negociació entre els consumidors i les entitats financeres. Per tant, hauran de ser els mateixos clients, si volen recuperar els interessos pagats de més, els qui hauran de seure a negociar amb els  bancs i, en cas de no ser estimada la devolució, hauran de formular l’oportuna demanda judicial.

En aquest sentit, tal com ha passat fins ara, els serveis jurídics de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) prestaran assessorament legal i financer per determinar l’existència de clàusules terra i la suma aproximada d’interessos pagats en excés. Les persones interessades hauran d’anar a la consulta amb l’escriptura d’hipoteca i dos o tres rebuts del préstec corresponents a tots els anys.

L’OMIC es troba a la planta baixa de l’edifici de l’Ajuntament de la plaça de la Vila. L’Oficina ha ampliat els horaris d’atenció al públic, que són de dimarts a divendres de 9.30 a 12.30 h i dijous de de 15.30 a 18.15 h. Cal sol•licitar prèviament la visita amb una trucada al 93 462 40 90 i indicar que es tracta d’un assumpte hipotecari.

Si s’escau, s’intentaran realitzar actes de mediació personalitzats entre els consumidors i els bancs, amb presència d’un advocat de l’Ajuntament com a mediador, perquè les dues parts trobin una resolució ajustada.

Xerrada oberta a tothom

Per tal d’informar amb exactitud d’aquest tema, el  23 de febrer (18.30) se celebrarà una xerrada oberta a la ciutadania per explicar l’abast i les conseqüències d’aquest conflicte financer. Aquest acte tindrà lloc al Centre Cívic del Riu (carrer de Lluís Companys, 9).