El pròxim 1 d'octubre se celebra a nivell internacional el Dia de la gent gran. A Santa Coloma, des de les 9.30 hores del dijous hi haurà, de manera telemàtica per la imposició del distanciament físic al qual obliga la Covid-19, una sèrie de debats i conferències destinades a la reflexió sobre la qualitat de vida que volem per a la nostra gent gran. Amb especial incidència, enguany s'aprofundirà en la importància de la solitud no desitjada, com un factor de deterioració de la salut física i mental. L'alcaldessa, Núria Parlon, iniciarà el debat ‘Soledat i ciutadania’, en el qual poden participar totes les persones que ho desitgin a través de l'enllaç https://www.youtube.com/user/ CanalGramenet. També en aquest enllaç es podran seguir ponències sobre la solitud i les necessitats emocionals de les persones grans.
La jornada de l'1 d'octubre serà també el dia de la presentació de la campanya “Apropa’t” que s'emmarca dins del programa “Sempre Acompanyats”, que desenvolupa la Fundació La Caixa, a la nostra ciutat amb la col·laboració de l'Ajuntament, i que té la finalitat de prevenir l'aïllament i lluitar contra la solitud de la nostra gent gran.
La Fundació “la Caixa”, amb la Creu Roja i l’Ajuntament ha iniciat a la ciutat el Programa Sempre Acompanyats, per pal·liar les situacions de soledat en les persones grans. Aquest programa ja està en marxa als barris Riu Nord, Riu Sud, Can Mariner i Centre.
Com hi puc participar?
Tothom hi pot participar com a voluntari o col·laborador. Per a més informació podeu trucar als telèfons: 900 223 040 / 660 156 238. Si coneixeu a una persona gran que visqui a un dels barris del Centre, Can Mariner, Riu Nord i Riu Sud que creieu que pot necessitar suport, companyia i/o millorar la seva situació, truqueu.
Segons estadístiques, una de cada quatre persones grans pateix aïllament i per això es considera fonamental prevenir aquesta solitud. Les difícils condicions de vida de moltes de les persones que es troben en aquesta situació han d'animar al conjunt de la població a mobilitzar-se amb la finalitat de trencar aquest estat de solitud. El programa “Sempre Acompanyats”, té com a objectiu atendre les situacions de solitud no desitjada a través d'una xarxa comunitària, detectant-les i fent-les visibles, establint vincles entre les persones i l'entorn acompanyant i donant suport.
Serveis per a la gent gran
L'Ajuntament presta de manera regular diversos serveis destinats a la gent gran. Entre altres, destaquem els serveis d'atenció domiciliària o ajuda a domicili, que permeten a les persones majors poder continuar vivint a la seva casa de manera el més autònoma possible; la teleassistència, que té la finalitat de contribuir a la seguretat, tranquil·litat i acompanyament de les persones que estan en situació de risc, i el servei a domicili d'àpats equilibrats i saludables. També s'ofereix la possibilitat de millorar les condicions d'accessibilitat, seguretat, higiene, habitabilitat i eficiència energètica mínimes dels habitatges. Així mateix, una vegada reconeguda la discapacitat i la mobilitat reduïda, també s'ofereixen la targeta d'aparcament, i serveis de transport adaptat especial i esporàdic.
La importància del col·lectiu de les persones majors, que anirà augmentant per la millora de l'esperança de vida i el creixement demogràfic, fa necessari reflexionar col·lectivament per a garantir atendre les demandes que es generaran de serveis de tota mena en els pròxims anys per a millorar el benestar i la qualitat de vida d'aquest grup de població. Amb aquesta finalitat, l'Ajuntament té previst crear el Consell de Ciutat de la Gent Gran, per a mantenir una línia de diàleg permanent amb les persones, les entitats i les institucions que de manera específica més coneixen l'àmbit dels majors i de la ciutat. Un espai de ciutat per a la participació, la consulta i la deliberació sobre les qüestions relacionades amb la gent gran i en concret en els aspectes que afectin la seva qualitat de vida i benestar.
Segons dades actualitzades del Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), a Santa Coloma de Gramenet el 19,63% de les persones residents té més de 65 anys. A Catalunya el percentatge és de 18,79%, per la qual cosa és major a la nostra ciutat.