La Setmana de la Mobilitat promou desplaçaments urbans més sostenibles

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric.

Així mateix, durant set dies es pretén visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, així com millorar la qualitat de l’aire i reduir la contaminació. La nostra ciutat s'hi ha adherit a la celebració, per novè any consecutiu, amb l'organització d'activitats formatives i de sensibilització sobre la mobilitat sostenible. També, hi haurà una bicicletada. 

Enguany, amb el lema «Camina amb nosaltres!», se’ns anima a moure’ns de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta, per exemple, són activitats beneficioses no només per a la salut i per al medi ambient, sinó també per a la nostra butxaca. 

La gran concentració de vehicles a les ciutats fa que augmenti la contaminació al centre dels nuclis urbans i això afecta a la nostra salut i a la dels animals que hi viuen. Reduir l'ús del cotxe privat i fomentar els transports públics i les bicicletes és, per tant, una iniciativa del tot necessària. En aquest sentit, a l'Aula Ambiental de Can Zam Isabel Muñoz i a la Jugatecambiental del parc del Molinet, s'oferirà el proper diumenge, dia 22 de setembre, un taller de mobilitat, de 11.30 a 13.30 hores, per tal que puguem aprendre com moure'ns de forma sostenible. Durant l'activitat, a més, tindrem la possibilitat de construir un cotxe de cartró que funcionarà amb energia eòlica. 

D'altra banda, el mateix 22 de setembre, Santa Coloma de Gramenet participarà en una bicicletada conjunta amb els municipis del Barcelonès Nord (Sant Adrià de Besòs i Badalona). En el proper número d'aquest butlletí, us informarem de l'hora i lloc de sortida de l'activitat.

En pro d’una Ciutat més saludable 

L’Ajuntament ha portat a terme durant el darrer any diverses mesures permanents per afavorir la mobilitat sostenible a la ciutat. En aquest sentit, s'ha construït un nou carril bici segregat al passeig de Llorenç Serra. Així mateix, s'han reurbanitzat diversos carrers per incrementar l'espai per als vianants i millorar-ne l'accessibilitat, com al c. Milà i Fontanals, el pg. de la Salzereda, el c. Wagner o el c. Doctor Pagès, entre altres. 

També, s’ha realitzat un curs de conducció segura en bicicleta per a l’alumnat de dos centres de primària de la ciutat i s’han desenvolupat diverses actuacions relacionades, incloses en els camins escolars de diversos centres. D'altra banda, s’ha instal·lat un nou punt de càrrega per a vehicles elèctrics en la via pública; s’ha optimitzat i ampliat el recorregut de diverses línies del bus urbà i s’ha incorporat una nova línia que uneix el centre de la ciutat amb el Recinte Torribera. També, s’ha renovat la flota de vehicles municipal d’alguns serveis i s’han canviat vehicles de motor de combustió per vehicles elèctrics. I entre finals de setembre i finals d’any, es desenvoluparà el primer Barri per a Vianants (Zona de Baixes Emissions local).