La festivitat de Tots Sants converteix el Cementiri en un punt de trobada ciutadana

Més de mil serveis a persones difuntes de la ciutat entre incineracions i inhumacions. Es recomana l'ús de transport públic per arribar al recinte durant aquests dies.

Amb motiu de la propera celebració de la festivitat de Tots Sants, l'1 de novembre, i en previsió de les nombroses visites que rep el Cementiri al voltant d'aquest dia; com ja és tradició, aquest recinte municipal adopta un horari més ampli d'obertura i entorn d'ell s'organitza un reforç de transport públic i aparcament. Tot això perquè les persones que vulguin retre un homenatge d'afecte i record als seus éssers estimats difunts puguin fer-ho en les millors condicions.

El Cementiri amplia el seu horari d'obertura durant una setmana, del 25 d'octubre a l'1 de novembre, i estarà obert des de les 8 del matí fins a les 6 de la tarda de manera ininterrompuda. En previsió del nombrós públic visitant, es recomana la utilització de transport públic per arribar al recinte. Es recorda la proximitat de l'estació Can Zam de la línia 9 de metro. També, l'autobús B-84, amb origen de ruta al barri de Santa Rosa, que passa per la plaça de la Vila i té parada a l'entrada principal del Cementiri, funcionarà durant els dies d'horari especial des de les 8 fins a les 18.30 hores, amb servei cada mitja hora.

En paral·lel, i com en anys anteriors, s'habilitarà un aparcament provisional per a visitants del Cementiri en un espai pròxim del parc de Can Zam; la Policia Local limitarà l'accés de vehicles al cementiri a aquells que transportin persones amb problemes de mobilitat, i hi haurà un equip de Creu Roja a disposició durant tot el dia 1 de novembre.

Un servei municipal necessari i en constant renovació

El Cementiri municipal de Santa Coloma de Gramenet està situat en un terreny de gairebé quaranta-vuit mil metres quadrats al qual s'accedeix des de la carretera de la Roca, quilòmetre 4,6. Va ser creat el 1934 perquè el que existia llavors, conegut com el Cementiri Vell, (actual plaça d'Ernest Lluch), que va acollir al seu torn les restes de l'antic cementiri del poble (situat pròxim a l'actual Església de Sant Josep Oriol), es va ser quedant petit per al creixement que experimentava el municipi. El Cementiri Vell va desaparèixer l'any 2001 després d'un llarg procés de trasllat de restes de difunts a l'actual recinte.

Els serveis de cementiri són d'interès ciutadà i l'Ajuntament garanteix la seva prestació. La gestió la porta a terme actualment l'empresa Consti, especialitzada en el sector.

Les oficines per a tràmits administratius relacionats amb els serveis funeraris, així com el manteniment, la vigilància o la custòdia de les instal·lacions es duen a terme des de les oficines situades al tanatori, creat el 1996 i situat dins el recinte. L'any 2009 es va posar en marxa un forn crematori. La finalitat és garantir que la població rep uns serveis

funeraris de qualitat, prestats per un equip humà proper, amb sensibilitat i respecte cap a les persones usuàries del cementiri, perquè en moments difícils de pèrdua d'un ésser estimat puguin ser atesos amb professionalitat. Per a això, de manera periòdica es realitzen inversions destinades al manteniment ia la millora del recinte.

Aquest any, destaquem entre altres actuacions la recuperació de l'aspecte original de les vies Santa Julia, Santa Mònica, Santa Eulàlia i Santa Cristina; la reforma integral dels lavabos del Tanatori, i les reparacions estructurals de les zones de nínxols més antigues. Per al proper any, està previst augmentar l'arbrat i la vegetació del cementiri.

Actualment es produeixen a la nostra ciutat més mil morts anuals. L'any passat, de les 1.111 defuncions registrades, es van realitzar 601 enterraments i 510 incineracions en el Cementiri municipal. Fins al 15 d'octubre actual, aquest any s'han dut a terme 397 cremacions i 457 inhumacions.