Es signa un acord d’urbanització i edificació de la part alta del barri del Fondo

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el director de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, Damià Calvet, han signat aquest divendres 23 a la sala de Plens de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet un conveni de col·laboració per urbanitzar la plaça d’Alfons Comín i del vial que la travessa i connectar els carrers d’en Valentí Escalas i Liszt, situats al barri del Fondo.

El conveni signat suposa la culminació del procés d’urbanització que recull les modificacions del Pla General Metropolità de 2006 i 2008. Així, permetrà la comunicació dels barris del sector sud de Santa Coloma de Gramenet, des del riu Besòs, fins a Montigalà, a Badalona, i la renovació urbana d’un territori tan dens com és el barri del Fondo.

Les actuacions previstes a l’acord serviran per millorar la configuració de l’eix cívic del carrer Bruc, per sobre de la plaça d’Alfons Comín, eixamplant el tram comprès entre els carrers d’en Valentí Escalas i Mas Marí.  

Es preveu que a finals del primer trimestre de 2017, l’Ajuntament de Santa Coloma pugui disposar de les parcel•les per executar la urbanització de la plaça d’Alfons Comín i del vial de connexió que la travessa.

Fins al moment, l’INCASÒL ha invertit 21,35 milions d’euros en aquest procés d’urbanització i nova ordenació, que han permès l’adquisició del solar d’Illa Jutjats on s’ha construït un edifici de 38 habitatges per al reallotjament de part de les famílies afectades, l’adquisició d’altres habitatges per a allotjar a la resta i l’enderroc de les finques de Valentí Escalas-Litsz. En total s’han reallotjat 80 famílies afectades per aquest procés.

El conseller Josep Rull ha destacat que aquesta intervenció és una mostra de col•laboració i cooperació institucional i un exemple de la importància del treball conjunt que vol portar a terme la Generalitat amb els ajuntament per millorar el futur de la gent.

L’alcaldessa Núria Parlon s’ha mostrat molt satisfeta per la signatura d’aquest conveni, que permet a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet materialitzar una nova gran millora a la zona alta del barri del Fondo, on l’Ajuntament ja està fent diverses actuacions per dignificar la zona, y entre aquestes ha destacat un ampli programa de rehabilitació d’habitatges, que es fa amb la col•laboració veïnal, i que ja és visible  al carrer dels Pirineus. Aposta per la rehabilitació que ha estat reconeguda amb la qualificació de bona pràctica municipal per part de la Federación de Municipios, entre d’altres organismes, i que l’Ajuntament vol estendre a altres zones de la ciutat.

Sòl per a habitatge protegit

Les actuacions impulsades pel nou conveni facilitaran la creació de nous espais verds i la promoció d’habitatge protegit en aquesta ciutat. Precisament, aquest nou acord ha permès que avui mateix l’INCASÒL i Llar Unió Catalonia hagin signat el contracte de compravenda d’una parcel•la residencial situada en aquest sector, per 1.15 milions d’euros. Llar Unió Catalonia construirà 40 habitatges amb protecció oficial en aquests terrenys situats entre els carrers de Terrassa i Bruc.