Es crea la Càtedra UB Carn i Salut al Campus de l'Alimentació

Santa Coloma acollirà aquesta nova càtedra que neix amb la finalitat d’aportar informació objectiva i científica sobre el consum de carn i la salut de la població.

La Universitat de Barcelona, a través del campus de l’Alimentació de Santa Coloma, i l’Associació Nacional de Magatzems Frigorífics de Carns i Sales d’Especejament (ANAFRIC-GREMSA) han signat un conveni de col·laboració per crear la Càtedra UB Carn i Salut, que tindrà com a objectiu principal promoure activitats de docència, recerca, transferència i difusió a la societat d’informació relacionada amb el consum de carn i la salut de la població. Es tracta de la primera càtedra d’aquestes característiques a Espanya. L’acord de col·laboració entre els dos organismes l’han formalitzat el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el president d’ANAFRIC-GREMSA, José Fríguls.

La nova càtedra estarà situada al campus de l’Alimentació colomenc de Torribera, i la dirigirà M. Carmen Vidal, catedràtica del Departament de Nutrició i Bromatologia de la UB. A més, tindrà el suport d’una Comissió Acadèmica d’Experts coordinada pel professor emèrit de la UB Abel Mariné, així com de la direcció i l’administració del campus de l’Alimentació.

Informació sobre el consum de carn i salut

La Càtedra UB Carn i Salut neix amb la finalitat d’aportar informació objectiva i científica sobre el consum de carn i la salut de la població a la societat en general, així com a tots els àmbits educatius i, en especial, als centres d’educació secundària postobligatòria, de cicles formatius d’educació superior i d’ensenyament universitari.

Durant el període inicial, la Càtedra UB Carn i Salut identificarà les necessitats del seu àmbit i prioritzarà els objectius i les accions que calgui desenvolupar. Per això, s’organitzaran reunions periòdiques de treball de l’equip d’experts.

Campus de l'Alimentació

La Universitat de Barcelona té una àmplia experiència docent i investigadora en temes relacionats amb l’alimentació, especialment en els àmbits de la salut i la seguretat alimentària. Aquesta activitat es desenvolupa especialment al campus de l’Alimentació, situat a Santa Coloma de Gramenet, on la UB imparteix docència en alimentació a través de dos graus universitaris: Nutrició Humana i Dietètica (NHD) i Ciència i Tecnologia dels Aliments (CTA). A més, el campus ha programat per al curs 2014-2015 un grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (CETT-UB) i la Fundació Alícia, així com diversos màsters universitaris i interuniversitaris, com ara el de Seguretat Alimentària. 

Nombrosos grups de recerca i professors de la UB duen a terme la seva activitat en diversos àmbits vinculats a l’alimentació —nutrició i bromatologia, toxicologia, salut pública, dret i ètica, alimentació i comunicació, antropologia i sociologia, entre d’altres—, amb un elevat nivell de reconeixement i projecció social. Aquests experts tenen una llarga experiència en la difusió de coneixement a través de l’Observatori de l’Alimentació (ODELA), que dirigeix el professor Jesús Contreras. Amb la creació de la Càtedra UB Carn i Salut, la Universitat respon a la preocupació social que susciten aquests temes.