En marxa el programa "Cuines del món" a la Biblioteca del Fondo

L’espai Cuines del Món, ubicat a la Biblioteca del Fondo de Santa Coloma, enceta tallers i xerrades gastronòmiques al voltant dels fogons.

Alumnes del grau interuniveritari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

Santa Coloma de Gramenet, a 28 d’abril de 2015.- Aquest matí s’ha presentat a la Biblioteca del Fondo el programa d'activitats que es posa en marxa en aquest equipament a l'espai Cuines del Món, una zona singular de la biblioteca presidida per una cuina amb tot tipus d'estris per poder oferir-hi cursos, seminaris o trobades al voltant de la gastronomia com a fet cultural i patrimonial. La Biblioteca del Fondo és l'única de tot Catalunya amb una cuina professional i amb un fons de consulta específic sobre alimentació que reuneix més de 2.000 documents.

L'espai Cuines del Món, que té la finalitat de ser un lloc de relació i intercanvi sobre la gastronomia, està gestionat per una comissió integrada per representants del Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), el Centre de Normalització Lingüística L'Heura, l'entitat Fondo Comerç i l'Ajuntament de Santa Coloma, entre altres entitats. Aquesta comissió pretén que la cuina instal•lada a la Biblioteca del Fondo sigui un lloc semblant al d'una cuina familiar; un punt de trobada, de participació i d'intercanvi de coneixements, especialment vinculat al barri on està ubicada, i on actualment viuen persones procedents d'un centenar de nacionalitats.

La presentació del programa Cuines del Món ha reunit a diferents representants d’institucions i entitats que constitueixen de la comissió esmentada. Entre d'altres a l'alcaldessa Núria Parlon i la regidora de Cultura, Petra Jiménez; el director del Campus de l'Alimentació de la UB, Màrius Rubiralta; el xef colomenc Víctor Quintillà; i el representant de Fondo Comerç, Xavi Navarro. Durant l’acte han estat acompanyats per un nodrit grup d'estudiants del grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, part del qual s’imparteix al Campus de l’Alimentació de la UB en el Recinte Torribera, sota la supervisió del professor Xavier Torrado. Els estudiants han cuinat diversos plats a l’espai “Cuines del món” amb productes de diferents orígens.

La trobada ha servit també per presentar un estudi que s'està realitzant al barri del Fondo sobre plantes i productes de diferents orígens, sota el títol "Plantes alimentàries i multiculturalitat a barri del Fondo, processos de transculturació i etnobotàniques urbanes a la Santa Coloma de Gramenet del Segle XXI ", que porten a terme el catedràtic de botànica de la Facultat de Farmàcia (UB), Joan Vallès, i els doctors Ugo Ambrosio i Teresa Garnatge, aquesta darrera, de l'Institut Botànic de Barcelona. Aquest estudi, en la primera fase, ha fet una prospecció al barri del Fondo per analitzar quines plantes d’origen xinès es poden trobar en establiments del barri -s’han pogut trobar 90 espècies diferents, sobretot aliments de fulles. La idea és poder conèixer a fons l’ús d’aquestes plantes a nivell culinari i estendre la prospecció a d’altres cultures del barri.

Cuiners reconeguts i de diferents cultures participen en el 1r cicle d’activitats
Demà 29 d’abril té lloc la primera de les activitats programades a l’espai Cuines del món, una tertúlia literària sobre l’obra gastronòmica i detectivesca de Vázquez Montalban i el seu personatge Pepe Carvalho. El proper acte serà el 5 de maig (18.00) i anirà a càrrec de la cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana, que oferirà un taller adreçat al públic infantil i familiar sobre l’alimentació saludable (inscripció prèvia al 93 468 46 12).
El 8 de maig (12.00), Montserrat Serra i Cristina Bofill, del Termcat, amb la participació de Marta Vila i Pere Castells, de la Unitat UB-Bullipèdia, i de M. Teresa Castellví, de Fondo Comerç, presentaran els recursos terminològics del Termcat de l’àmbit de la gastronomia i de la fira gastronòmica colomenca Sabors del Món, en una activitat oberta a tothom que organitza L’Heura.  

El programa “Cuines del món” comença amb una dotzena d’activitats programades per al proper trimestre. Una de les activitats destacades n’és el cicle Passa’m l’Arròs amb diverses cites. La primera serà el 21 de maig (19.00) en què els xefs Victor Quintillà, del restaurant Lluerna  de Santa Coloma, defensor de la cuina cat alana radical, i guardonat amb una estrella Michelin, i Xiuha Qiu, del restaurant Wenzhouy i representant de la cuina xinesa, faran un plat d’arròs a quatre mans.

La festa final del primer cicle d’activitats arribarà el 7 de juny amb la 4a. edició de la mostra gastronòmica Sabors del món, organitzada per Fondo Comerç  a la plaça del Rellotge.

Cuina social
La Biblioteca del Fondo és part activa del teixit social i cultural del barri. En aquest sentit, l’espai “Cuines del món” també té una línia social i formativa, com  és el cas dels Tallers de cuina per a usuaris i usuàries del Club Social Gramenet, persones amb diversitat funcional; i el Taller de Cuina per a l’Atenció Domiciliària per a alumnes de l’IES La Bastida.
 
***Us adjuntem el programa previst de “Cuines del món”
 
Per a més informació i/o contactes:
 
Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)
93 462 40 13 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat