Els pins de Can Sisteré seran substituïts per arbres més adients

Com a resultat de l’informe tècnic sol•licitat per l’Ajuntament sobre la viabilitat de la pineda de Can Sisteré, la propera setmana es procedirà a la tala dels arbres afectats, que seran substituïts per d'altres més adients.

L'actuació prevista consisteix en la tala de quasi tots els pins, exceptuant quatre de nova plantació i un dels pins antics. La intenció de l’Ajuntament és mantenir aquesta zona com a jardí, i plantar arbres més adients per a la zona -i sense riscos de caigudes amb el pas del temps i inclemències del temporal- a més de renovar el sauló, totes elles actuacions previstes per als tres primers mesos del 2013.

Les entitats veïnals han estat informades en tot moment d’aquest procés, a partir de reunions; properament se’ls presentarà una proposta d’enjardinament per a la zona amb l’estudi dels arbres més apropiats, amb l’objectiu de consensuar-la amb els veïns i veïnes del barri.

Un informe previ municipal oferia la mateixa solució de la tala dels arbres, perquè a causa de les seves dimensions i les fortes pluges i vents de les darreres setmanes, els pins –de més de 80 anys- podien representar un perill per als vianants, a causa del gran risc de caigudes a la via pública.

Les actuacions realitzades

El passat 31 d’octubre, després de dos dies de pluges intenses, va caure un pi de 12 metres d’alçada a la pineda de Can Sisteré. Com a mesura urgent i de precaució, davant les previsions de forts vents, es van talar 3 pins més de la zona que estaven molt torts.

Les pinedes actuen en conjunt com si fossin un sòl arbre. Així, els arbres del perímetre es fan més forts per protegir la resta, ja que són els que pateixen sempre les inclemències (especialment el vent). Els situats a l’interior de la pineda són més vulnerables. Quan un arbre adult situat al perímetre cau, els altres adults del ’interior són molt susceptibles de caigudes sobtades.

A més, la pineda de Can Sisteré va patir, inicialment, la falta de llum a causa de la construcció del pavelló esportiu del costat; posteriorment, va patir les obres de construcció de la Biblioteca Central i en les últimes nevades (març 2010) hi van caure quatre pins.

La voluntat de l’Ajuntament ha estat sempre mantenir aquesta pineda perquè és un lloc públic, molt agradable, on es fan diverses activitats populars . De fet, el 2010 s’hi van fer reposicions per tal de donar-li continuïtat, però malauradament la seva evolució l’ha transformada en un conjunt d’arbres perillosos.

En aquest moment, davant la situació de perill, la pineda es troba tancada a l’accés de vianants, per a procedir la propera setmana a fer-ne la tala i següents intervencions.