El Pavelló Nou es renovarà totalment

Més de cinc centes persones son usuàries diàries d’aquest equipament esportiu municipal, el més utilitzat de la ciutat. La inversió destinada a la reforma és de tres milions d’euros i es preveu que comenci al gener de 2019.

 

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest matí al Poliesportiu Nou d’aquesta ciutat el projecte de remodelació integral del que serà objecte en els propers mesos aquest equipament esportiu municipal.
L’alcaldessa ha estat acompanyada en la presentació per Diego Arroyo, tinent d’alcaldessa responsable d’Educació, Drets Socials, Infància, Joventut i Esports, i perDaniel Salgado, regidor d’Esports.
Després de 41 anys de funcionament (va ser inaugurat l’any 1977), el Pavelló Poliesportiu Nou serà reformat en profunditat. Avui s’ha presentat el projecte i les obres començaran previsiblement al gener del 2019. El termini estimat d’execució és de 18 mesos i el pressupost és de 3 milions d’euros. La Unió Europea, a través del FEDER (fons Edusi), en finançarà un terç. La resta es finançarà amb inversió municipal i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

500 persones usuàries diàries
El Pavelló Nou és l’espai habitual d’entrenament i de competició de 17 entitats colomenques, que representen a més de 500 persones usuàries al dia (més de 150.000 l’any) sense comptar amb el públic assistent als esdeveniments ni els campionats o els espectacles puntuals. L’ús continuat i l’antiguitat de l’edifici han evidenciat algunes deficiències i patologies que quedaran resoltes amb la reforma prevista.
L’alcaldessa ha manifestat que ‘aquesta reforma és necessària i la mereixen les més de cinc centes persones que cada dia fan seva la instal·lació. Persones de totes les edats que hi practiquen tota mena de disciplines esportives o d’oci, com balls de saló, patinatge, bàsquet, hip hop, gimnàstica per a la tercera edat, boxa, taichi o futbol sala professional’.
Un estudi encarregat per l’Ajuntament el 2016 posava de manifest la necessitat d’una rehabilitació integral de la instal·lació. Gairebé alhora, la Lliga Nacional de Futbol Sala traslladava una petició formal per tal que es fessin millores al Poliesportiu per ajustar-lo a la normativa que entrarà en vigor la temporada vinent. Aquest requeriment es justificava perquè el Pavelló Nou és camp d’entrenament i seu de l’equip Futbol Sala García, de la primera categoria nacional d’aquest esport.

Una remodelació integral

El 2017, l’Ajuntament va encarregar a l’AMB el projecte de rehabilitació, i l’octubre passat van començar a treballar-hi l’equip 080 Arquitectura amb els serveis tècnics municipals.
A més de resoldre les problemàtiques relacionades amb l’antiguitat de l’equipament i  amb les noves normes de competició, el projecte aportarà millores en l’evacuació, l’optimització de l’aforament, l’accessibilitat universal (serà un edifici accessible) i la funcionalitat.  Es conservaran les característiques arquitectòniques de l’edifici, però es renovaran la coberta, les façanes i totes les instal·lacions. L’interior es transformarà radicalment i es farà més còmode per a 1.521 persones espectadores.
Per a la pràctica esportiva, el futur Pavelló continuarà tenint una pista central (de 40 x 20 metres) i dues sales polivalents.
S’ampliaran els espais de vestidors i serveis (que també seran accessibles), les zones de tribuna i premsa, s’instal·larà un ascensor i, per donar més confort a les persones assistents als diversos actes, es renovaran les grades laterals per instal·lar seients.
Aquest Pavelló ha estat reformat en altres ocasions, però l’obra actual prevista serà la seva transformació més important pel que fa al cost, les dimensions i les afectacions.

Trasllats provisional d’entitats       
L’Ajuntament ha mantingut reunions amb representants de totes les entitats usuàries del Pavelló per informar-les del calendari de les obres i de les alternatives disponibles, ja que hauran de traslladar-se provisionalment durant les obres.  La gran majoria d’aquestes entitats, del total de les 17 que són usuàries habituals, ja compta amb un lloc on entrenar i jugar durant les dues pròximes temporades en altres instal·lacions esportives de la ciutat. Un cop hagin finalitzat les obres hi podran tornar.
El Poliesportiu Nou es va estrenar el 1977. Durant la dècada dels 80 va ser la seu de diversos equips de bàsquet, un d’ells amb projecció nacional: el desaparegut Licor 43. A partir dels 90, el futbol sala va prendre el relleu com a gran dinamitzador  amb l’històric Indústries García al capdavant, l’actual equip Futbol Sala García. Aquest club juga a la Lliga Nacional, la màxima categoria d’aquest esport. En els pròxims dies es concretarà el nou espai de joc d’aquest equip. L’alcaldessa ha informat que l’Ajuntament està mantenint reunions amb el CB Joventut de Badalona per aquest tema.
Activitats recreatives i competicions i activitats esportives de tota mena (patinatge, gimnàstica, balls, esplais d’estiu, escola de basquet, etc.) formen part de la rutina diària del Pavelló Nou, la instal·lació esportiva més utilitzada per la població de Santa Coloma.