El nou centre, un espai lliure de cotxes i prioritari per als vianants

L'alcaldessa ha visitat les obres del Centre, en fase final de remodelació juntament amb el Mercat Sagarra per ampliar i modernitzar les seves instal·lacions.

L'alcaldessa, Núria Parlon, acompanyada pel Tinent d'alcalde de Serveis Municipals, Comerç i Mercats, Esteve Serrano, en la visita a les obres.

Santa Coloma de Gramenet, a 25 de setembre de 2014. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha encapçalat aquest dijous 25 una visita als carrers del centre d’aquesta ciutat que actualment es troben en la darrera fase d’obres de remodelació per convertir-se en una gran zona comercial de preferència per als vianants, i al Mercat Municipal Sagarra, també en el tram final d’una reforma integral per renovar les seves instal·lacions i adequar-les a les necessitats actuals dels paradistes i dels compradors.

En el recorregut pels carrers intervinguts –passeig de Llorenç Serra, avinguda de la Generalitat i vies del voltant del Mercat- l’alcaldessa ha estat acompanyada pels tinents d’alcalde de Serveis Municipals, Comerç i Mercats, Esteve Serrano, i d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas, entre d’altres representants de l’Ajuntament, juntament amb tècnics municipals i de les empreses concessionària d’aquestes dues intervencions.

L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que ens moments de crisi econòmica com l’actual “és fonamental treballar per a l’impuls econòmic de la ciutat, al que estem contribuint amb aquesta reforma de bona part del centre i del primer mercat dels tres que té Santa Coloma”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que “amb aquestes actuacions també estem responent a unes reivindicacions històriques dels comerciants i dels veïns i les veïnes, de crear un centre per al passeig, el gaudi, que convidi a les compres i afavorir el comerç de proximitat, que és un dels principals motors econòmics de Santa Coloma”. Alhora, l’alcaldessa ha anunciat que la segona setmana d’octubre es procedirà a realitzar l’asfaltat dels carrers reformats i que per a la setmana del 17 al 23 de novembre, coincidint amb l’inici de la campanya comercial de Nadal, està previst que la zona reformada del centre de la ciutat i el Mercat Sagarra estiguin llestos per donar servei a la ciutadania.

Una gran àrea comercial per als vianants

La remodelació del centre de la ciutat i del Mercat Sagarra formen part del Pla d’Acció Municipal 2011-2015 (PAM) i respon als compromisos de l’Equip de Govern de donar suport al comerç de proximitat, impulsar la dinamització dels eixos comercials i millorar els mercats municipals i els seus entorns, i alhora millorar la mobilitat i accessibilitat de les persones als carrers i serveis de la ciutat.

L’execució del projecte del centre està consistint en la reurbanització dels principals carrers comercials del nucli central de la ciutat i dels voltants del Mercat Sagarra per convertir-los  en vies de plataforma única (amb l’excepció del tram intervingut al passeig de Llorenç Serra (entre l’avinguda de Santa Coloma i la rambla de Sant Sebastià), que continuarà tenint un desnivell entre la vorera i la calçada). L’objectiu és crear una gran àrea comercial i per als vianants, amb 20.181 m2 d’espai públic renovat per al passeig i les compres, lliure de cotxes.

Per la zona intervinguda (amb l’excepció del tram del passeig de Llorenç Serra, que continuarà sent una via de dos sentits de trànsit) només podran circular els autobusos i els vehicles de serveis –ambulàncies, bombers i Policia Local. Els veïns i les veïnes que hagin d’accedir al seus aparcaments particulars ho podran fer amb una autorització de l’Ajuntament i els comerciants disposaran de zones per a la càrrega i descàrrega i una franja horària concreta i àmplia per aquest fi. Per garantir un centre lliure de cotxes, també està prevista la instal·lació de dues càmeres de videovigilància en dos punts principals de la zona.

Quatre grans intervencions per millorar la mobilitat i accessibilitat

La remodelació del centre s’estan executant  a partir de 4 grans intervencions que en conjunt suposen una solució unitària i ordenada de les principals vies.Aquests quatre àmbits d’intervenció a punt de finalitzar són:

1. La remodelació del passeig de Llorenç Serra, en el tram comprès entre la rambla de Sant Sebastià i l’avinguda de Santa Coloma.

2. La remodelació de l’avinguda de la Generalitat, entre la plaça de Catalunya i la rambla de Sant Sebastià

3. La remodelació de l’entorn del Mercat Sagarra (Fase 1), que contempla la millora de la plaça de Ferran de Sagarra, el carrer dels Sagarra i el carrer de la Balldovina, entre l’avinguda de la Generalitat i el carrer dels Sagarra.

4. La remodelació de l’entorn del Mercat Sagarra  (Fase 2), que inclou aquestes reformes:  

  • Els carrers de Sant Josep, Sant Ramon i Sant Ignasi, entre la plaça de Ferran de Sagarra i l’avinguda de la Generalitat
  • El carrer de Pompeu Fabra, entre el carrer de Sant Carles i l’avinguda de la Generalitat.

Totes quatre intervencions inclouen la pavimentació dels carrers, amb nova plantació d’arbrat, la renovació completa de l’enllumenat i del mobiliari urbà, el soterrament de les línies elèctriques i la reparació i l’augment del clavegueram, entre d’altres aspectes.

Les obres d’urbanització del nou centre de Santa Coloma tenen un cost adjudicació de més de 3,2 milions d’euros, i són finançades per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Renovar el primer mercat de Santa Coloma


La reforma del Mercat Sagarra, el primer mercat que va obrir a Santa Coloma (inaugurat l’any 1934), està consistint en la rehabilitació integral de les instal·lacions i l’ampliació de la planta subterrània, respectant la façana i els fonaments. L’objectiu és adaptar-lo a les noves necessitats comercials i alhora fer-lo més accessible i còmode. Cal destacar que l’edifici d’aquest Mercat, d’estil noucentista, forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Santa Coloma, per això, s’està preservant la façana original i els fonaments.

Amb la reforma s’ha ampliat a 1.581,40 m2 la superfície construïda del Mercat, que abans de la reforma era de 1.325 m2. L’edifici manté l’estructura de planta baixa i la planta soterrani amb la següent distribució:

  • La planta baixa s’està treballant per a la instal·lació de 24 parades d’uns 15 m2 de superfície cadascuna, col·locades en 3 fileres -dues adossades a les façanes i una central. Aquesta planta conservarà els quatre accessos existents actualment. A la part central, a la banda del c/ Irlanda hi ha una escales per accedir a l’altell  i un muntacàrregues per accedir als magatzems; a la banda de l’Av. de la Generalitat hi ha unes escales per accedir de la planta soterrània a l’altell.
  • En el cas del soterrani, s’ha fet una ampliació fins a la zona central, on s’ubiquen els nuclis de comunicacions. Aquesta planta inclou la sala amb els magatzems de les parades (1 magatzem per parada), una sala per la brossa en connexió vertical amb la planta baixa; el recinte dels compressors, els vestidors i les instal·lacions de subministres, entre d’altres.
  • La planta de l’altell es divideix en dues parts, on s’ubicaran la sala de reunions i un recinte d’instal·lacions.

Des de que es van iniciar les obres a l’estiu del 2013 hi ha una carpa provisional habilitada al passeig de Llorenç Serra (entre l’avinguda de Santa Coloma i el carrer de Sant Joaquim) on els paradistes del Mercat Sagarra estan donant servei a la ciutadania.

La inversió per renovar aquest Mercat –tant de la carpa provisional com de l’edifici definitiu- és de 5,4 milions d’euros aproximadament. Aquesta dotació està finançada per la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el projecte de Llei de Barris, l’Ajuntament i els concessionaris.