El 2020, les actuacions de l'equip de serens i serenes es van quadruplicar en relació al 2019

L'any passat van realitzar 69.679 accions, tot i la pandèmia de Covid-19. El 63% van estar vinculades a la detecció d'incidències en l'àmbit de la neteja i els residus.

Aquest mes de març, el Servei dels i les serens compleix dos anys de funcionament, i el balanç és molt positiu en tots els sentits. Durant l'últim any han realitzat 69.679 accions, quatre vegades més que en el mateix període de l'any anterior, tot i haver hagut de suspendre la seva activitat dos mesos a causa de la pandèmia.

El 63% de les accions realitzades en 2020 van estar vinculades a la detecció d'incidències en l'àmbit de la neteja i els residus, especialment a l'abandonament de mobles i trastos vells; un 34% a la detecció de incidències a l'espai públic (il·luminació, mobiliari urbà, sorolls, etc.) i un 11% a el suport directe a la ciutadania (acompanyaments, orientació, etc.).

D'altra banda, aquest equip ha estat àmpliament acceptat i valorat per les i els colomencs, que agraeixen la seva presència a les nits, així com els serveis que realitzen. També per alguns consistoris d'altres ciutats, que han demanat assessorament a l'Ajuntament de Santa Coloma.

La pandèmia ha fet que hagin hagut d'anar adaptant el seu treball als canvis que s'han anat produït. Durant la desescalada, per exemple, van ajudar a buidar el parc fluvial a la seva hora de tancament, així com a controlar als grups i evitar l'incompliment de les normes de l'Procicat.

Projecte social

És un projecte social d'ocupació, impulsat per l'Ajuntament, i destinat a persones majors de 45años i en situació d'atur de llarga durada. Està gestionat per l'empresa municipal Grameimpuls, en el marc del Pla d'Ocupació Local, i dóna feina a 18 persones.

Els plans d'ocupació duren un any, de manera que aquest mes de març ha començat a treballar la tercera promoció de persones en situació d'atur que es beneficien d'el projecte.

Característiques del servei


Es caracteritza pel seu funcionament nocturn, i la condició social i de coordinació operativa amb els serveis de via pública, així com amb els cossos de seguretat i emergències.

Reben una àmplia formació abans d'incorporar-se, i un dels seus principals objectius és crear entorns de confiança i donar sensació de seguretat i tranquil·litat durant les nits. En cap cas substitueixen als cossos de seguretat. Són fàcils d'identificar perquè porten armilles grogues en els quals posa 'SERENO'.

Funcions destacades

  • Atenció a les persones que puguin trobar-se perdudes o desorientades
  • acompanyaments nocturns
  • Detecció de persones sense llar
  • Control de parcs, places i carrers, perquè
  • es mantingui una actitud cívica
  • Orientació a turistes
  • Control de al bon funcionament de l'enllumenat públic i de el bon estat del mobiliari urbà
  • Detecció de mobles / andròmines abandonaments
  • Revisió d'establiments i vehicles


Contacte: 674 213 777 (de 23.30 h a 6.30 h)