Combatre l'Hemocromatosi

La Fundació Hospital Esperit Sant acull el dijous 7 una jornada de treball sobre aquesta malaltia que altera la metabolització del ferro.

El dilluns 4 de maig és la data límit per a la inscripció a la jornada "La hemocromatosis hoy", que l'Associació Espanyola d'Hemocromatosi organitza el dia 7 de juny a Santa Coloma amb motiu del Dia Europeu i Nacional de l'Hemocromatosi. La sessió de treball en la que intervendran diversos especialistes en aquesta matèria tindrà lloc a la sala d'actes de Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES), seu de l'Associació des de la seva creació l'any 2.000.

A les 10 del matí s'obrirà la jornada a càrrec de la Dra. M. Teresa Esteva, directora gerent de la FHES i el Dr. Albert Altés, president de la Asociación Española de Hemocromatosis-Fundación Althaia.
Les inscripcions que són gratuïtes però amb una limitació d'aforament s'han de tramitar en la següent direcció electrònica: comunicacio@hes.scs.es.

Què és l'hemocromatosi?

És una malaltia hereditària que afecta el metabolisme del ferro, provocant una acumulació excessiu i incorrecte d'aquest metall en els òrgans i sistemes de l'organisme. Quan el dipòsit de ferro és tal que ocasiona perjudici als òrgans en els quals s'acumula (especialment el fetge, el cor i el pàncrees), es parla d'hemocromatosi.

L'hemocromatosi és una malatia genètica habitualment causada per mutacions en un gen anomenat HFE, ubicat en el cromosoma 6, identificat l'any 1996. En alguns casos, la malaltia defuig d'aquest origen genètic i l'excés de ferro es deu al dipòsit gradual procedent de transfusions repetides (hemocromatosi adquirida o secundària), quelcom molt habitual en persones amb anèmia crònica.

Afecta més els homes que les dones i és particularment comú en persones de raça blanca originàries de l'occident d'Europa. Els símptomes s'observen sovint en homes entre els 30 i els 50 anys, i en dones majors de 50 anys, encara que algunes persones poden presentar problemes cap a l'edat de 20 anys

El seu tractament

El tractament es basa en l'eliminació de l'excés de ferro del cos. Per a això se solen realitzar extraccions de sang periòdiques, mitjançant un procés anomenat flebotomia, fins que els nivells de ferro descendeixin.
Aquests pacients solen seguir una dieta especial amb l'objectiu de reduir la quantitat de ferro i està prohibit el consum d'alcohol, sobretot als pacients amb dany hepàtic, i els complements alimentaris que puguin contenir ferro.

El pronòstic dels individus amb aquesta malaltia dependrà del dany ocasionat als òrgans causa de l'acumulació de ferro. Si l'hemocromatosi es detecta a temps i es tracta de forma adequada, els danys poden reduir de forma considerable.