CIRD Jove, una aposta per la prevenció i l’atenció de violències masclistes que viuen les noies adolescents

El 14 de febrer del 2018 es va posar en marxa al Mas Fonollar i al Rellotge XXI l’anomenat CIRD Jove, un servei de prevenció i acompanyament en els casos de violència masclista adreçat a noies de 12 a 18 anys. Gairebé un any després, cal destacar la bona rebuda que ha tingut aquest espai.

El CIRD Jove va sorgir arran de les demandes i les necessitats de dones joves i adolescents que s’enfrontaven a situacions de desigualtat i violència masclista, però que no s’adreçaven als serveis específics del Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) o, si ho feien, se’n desvinculaven perquè ho percebien com un servei per a dones adultes.

Els tipus de violències masclistes que solen patir les noies joves tenen a veure amb manifestacions més subtils, relacionades amb el control, els estereotips de gènere i els mites de l’amor romàntic. Cal dir que, en la majoria de casos, les afectades no ho identifiquen com a violència masclista, tot i que aquestes situacions els generi malestar.

El CIRD Jove s’adreça a les 3.942 joves d’entre 12 i 18 anys que hi ha a Santa Coloma de Gramenet perquè totes puguin gaudir d’una vida en peu d’igualtat, lliure de violències masclistes i combatre les diferents manifestacions de les desigualtats de gènere. És a dir, que l’àmbit d’actuació no se centra només en la parella, sinó en la multiplicitat de violències masclistes. Les persones joves, que han iniciat les sessions, manifesten majoritàriament que el servei els ha estat útil i que els agrada anar-hi. Des que es va posar en marxa el CIRD Jove, hi han contactat més de cinquanta persones.

Bona part dels joves té dificultats per identificar situacions de violència. Sovint, consideren que només passa en les parelles adultes i tendeixen a associar-la exclusivament amb la violència física, de manera que la resta de violències i abusos passen desapercebuts. D’altra banda, les creences al voltant de l’amor romàntic, així com els rols i els estereotips tradicionals de gènere, afavoreixen les actituds de tolerància cap a la violència vers les dones i constitueixen un dels factors de risc de viure relacions abusives. 

Radiografia local 

 La Radiografia feminista dels discursos del jovent, un estudi que el 2017 va fer l’Associació Enruta’t a la nostra ciutat a partir dels tallers amb 450 alumnes de 2n d’ESO, ens diu que el 72% mostra una tolerància entre moderada i molt alta envers el control a la parella, tolerància que és major entre els nois (78%) que entre les noies (65%). Tanmateix, el 71% del jovent s’identifica, amb major o menor intensitat, amb valors feministes, i gairebé la meitat s’identifica explícitament com a feminista.

Durant el primer any, el CIRD Jove ha posat molt èmfasi en la difusió del servei en centres educatius i altres serveis i equipaments del municipi. Així mateix, el CIRD Jove forma part del circuit de violències masclistes de Santa Coloma de Gramenet.

 

CIRD JOVE —Mas Fonollar: dimarts de 18.00 a 20.00 hores —Rellotge XXI: dijous de 18.00  a 20.00 hores

A/e:cirdjove@gramenet.cat Tel.93 466 14 11 (CIRD) Mòbil:693 55 20 24 (dimarts i dijous de 18.00  a 20.00 hores)