Augment de la participació a les eleccions d'aquest diumenge 26 (actualitzat a les 22:10h)

Ha començat l'escrutini. Les dades finals de participació a Santa Coloma a les 18:00 hores marquen a les eleccions municipals una participació del 46,08%, 4,99 punts per sobre de les de 2015. Les dades de participació ja enfilaven aquesta tendència a l'alça a les 14:00 hores quan eren del 33,46% +2,85 punts que en els comicis locals de 2015. A Santa Coloma es presenten 10 candidatures per a la renovació de la corporació municipal. Un total de 78.029 veïns i veïnes colomenques tenien dret a vot en aquests comicis.

Per consultar on-line la participació i els resultats, aquesta és la plana del Ministeri de l'Interior: https://resultados.eleccioneslocaleseuropeas19.es/#/es/mun/resultados/provincias/barcelona/santa-coloma-de-gramenet

Pel que fa a les Eleccions Europees al nostre municipi la participació a les 14h era del 33,21% -augment del 10,85- i a les 18h és del 45,67%, puja 15,03 punts respecte a les de 2015.

El diumenge 26 de maig la ciutadania major de 18 anys de tot el país té una doble cita en les urnes per a triar als seus representants en les corporacions locals i en el Parlament Europeu. A la ciutat de Santa Coloma de Gramenet tenen dret a vot en aquestes eleccions un total de 78.029 persones, que podran votar en 23 col·legis electorals, on hi haurà un total de 134 taules, en l'horari entre les 9 i les 20 hores.

A Santa Coloma es presenten 10 candidatures per a la renovació de la corporació municipal. Un total de 78.029 veïns i veïnes colomenques tenen dret a vot en aquests comicis. Les eleccions municipals d'aquest diumenge seran les onzenes de la democràcia, des de la constitució dels ajuntaments en 1979. Fa d'això quaranta anys. En aquesta ocasió, són deu les candidatures que es presenten a la nostra ciutat per a la renovació de les persones que formen el Ple municipal, organisme del qual haurà de sortir l'equip que dirigirà l'Ajuntament durant el període 2019-2023.

La ciutadania haurà de triar, entre les deu llistes tancades, a les 27 persones que formaran la corporació colomense; persones que, una vegada electes com a regidors i regidores, seran els qui, en una posterior sessió constituent del Consistori, triïn de elles a qui serà el pròxim alcalde o alcaldessa de la ciutat.

La ciutadania espanyola triarà 54 representants al Parlament Europeu

Diumenge que ve, 26 de maig, la ciutadania colomenca també anirà a les urnes per votar als seus representants al Parlament Europeu. Aquests comicis se celebren cada cinc anys de forma conjunta en els vint-i-vuit països de la Unió Europea, encara que no exactament el mateix dia.

A Espanya, aquestes són les setenes eleccions europees, les últimes van ser al  2014. Amb aquesta votació, es triaran a 705 eurodiputats, homes i dones. El nombre de parlamentaris designats és proporcional a la població de cada estat; a Espanya, en concret, es triarà a 54 representants. Quant a les candidatures, al nostre país s'han presentat 32. Com que és una circumscripció única, tot l'estat espanyol podrà votar a les mateixes llistes encara que es resideixi en comunitats autònomes diferents.

Les opcions aquí són tancades, a diferència d'altres països, que utilitzen mètodes representatius diferents per a l'elecció dels seus representants.