10è. aniversari de la Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius a Santa Coloma, pionera en la lluita anti-rumors

El concert de BCN Coral Àsia d’aquest dissabte a l’Auditori obre la celebració d’una dècada d’aquest projecte pioner a l’Estat espanyol en la lluita contra els rumors i en foment de la convivència ciutadana.

Logo de la Xarxa, 10 anys de treball per la convivència

Santa Coloma de Gramenet, 23 de gener de 2014.- La Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius celebra enguany una dècada de treball a Santa Coloma de Gramenet en el foment de la convivència ciutadana i en la lluita contra els prejudicis i els rumors falsos. Es tracta d’un projecte promogut per l’Ajuntament de Santa Coloma juntament amb les 65 entitats ciutadanes i quasi 400 persones que formen part, i que treballen conjuntament en favor de la convivència, el civisme i les bones relacions de veïnatge.

Durant aquest 2014 s’oferiran diferents activitats per celebrar aquest deu anys de vida. Us anirem informant al respecte de totes elles. El primer dels actes previstos és el concert de Barcelona Coral Àsia, que tindrà lloc demà dissabte, 25 de gener (19.00) a l’Auditori Can Roig i Torres, d’entrada lliure. BCN Coral Àsia és una coral formada per joves de fins a 24 nacionalitats diferents, dirigida per Carles-Josep Comalada. Barcelona Coral Àsia és un projecte de Casa Àsia amb el suport de la Direcció d’Immigració i Interculturalitat de l’Ajuntament de Barcelona, que ha esdevingut tot un èxit amb els concerts fets des de la seva creació, ara fa un any i mig, gràcies a un repertori de molta qualitat en idiomes asiàtics i locals (xinès, japonès, tagal, hindi, persa, coreà, indonesi, bengalí...). L’actuació de dissabte forma part alhora del Festival Àsia, que Casa Àsia duu a terme en col•laboració amb la Diputació.

10 anys de treball antirumors

La Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius va néixer la primavera de 2004, amb la constitució d’una xarxa de ciutadans i entitats cíviques, que van signar un compromís amb la ciutat per treballar al seu entorn més immediat en favor de la convivència.

Amb una cinquantena de referents, la Xarxa es posa en marxa per esdevenir un espai on qualsevol veí o veïna pogués treballar per la convivència, i hi trobés els mitjans i els recolzaments necessaris. Ara ja són 373 persones i 65 entitats les que s’han adherit al projecte, i que estan compromesos especialment en la tasca de transmetre informació veraç, objectiva i contrastada en relació a les percepcions negatives i estereotips envers la convivència i la interculturalitat a la ciutat.


2.500 persones assisteixen als tallers de sensibilització

Els antecedents de la Xarxa es remeten al Pla per la Convivència de l’Ajuntament de Santa Coloma, aprovat al 2011 arrel d’un procés participatiu, i que establia la necessitat de potenciar les relacions entre les diferents comunitats de la ciutat. A partir de llavors, la Xarxa ha posat en marxa i promou activitats, tallers i diferents iniciatives per connectar la xarxa social, generar punts de trobada entre comunitats, promoure l’associacionisme ciutadà i el coneixement i intercanvi d’experiències des de la pròpia ciutadania.

En els darrers dos anys unes 2.500 persones han assistit a 182 tallers de sensibilització de la Xarxa, una gran majoria als centres educatius de la ciutat, per facilitar, entre d’altres, eines per combatre els rumors i els prejudicis. Una altra iniciativa va ser la distribució, l’any passat, de 20.000 estovalles anti-rumors a 32 bars i restaurants de la ciutat.