Una primavera per gaudir de Santa Coloma de Gramenet

A la llera del Besòs es donen les primeres pinzellades al nou museu d’art a l’aire lliure, BesArt. La ciutat viurà un Sant Jordi gastronòmic amb la Mostra Gastronòmica al parc Europa.

Santa Coloma esdevé aquesta primavera una ciutat de referència en l’àmbit cultural, mediambiental i gastronòmic amb una programació d’activitats per a tots els públics en què la llera del riu Besòs té un destacat protagonisme. En l’espai comprès entre el pont de Can Peixauet i el de Santa Coloma (conegut com a Pont Vell) es concentren dos nous projectes de ciutat, el BesArt i la Renaturalització del Besòs.

Un nou museu a cel descobert

Els dos marges del parc fluvial entre l’accés per Francesc Moragas i Can Peixauet es converteixen en un espai museístic d’art urbà amb el projecte BesArt. The River Museum, que impulsen conjuntament l'Ajuntament, Mediterranean Street Art i el Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Aquest projecte cultural transformador permet als i les artistes crear i exposar de forma permanent les seves obres en un espai metropolità a l’abast de tots els públics, en un entorn natural verd i blau.

El català, Aryz, Octavi Arrizabalaga, acostumat a exposar les seves creacions en espais únics i poc convencionals, ha estat el primer artista a treballar al mur esquerre d’aquest tram.

Nous espais naturals a la llera del riu

La finalització de les obres de la Fase 1 del projecte de Renaturalització del Besòs ha fet possible la creació del Refugi de la Biodiversitat, al marge dret del riu a la confluència amb el Pont Vell, una veritable aula a l’aire lliure destinada a famílies i escoles per aprendre, conèixer i observar espècies de flora i fauna d’aquest eix fluvial metropolità.

També es pot visitar ja l’EcoAula Visual, un mural educatiu de 430 metres de llarg  i 4,7 metres d’alt, al mur del marge esquerre, que s’estén a la base de l’antiga torre d’alta tensió. Amb una superfície total de més de 2.000 m2, l’obra de l’artista Swen Schmitz Coll, recull prop de 100 espècies vegetals i animals i diferents hàbitats del Besòs.

Primavera Gastronòmica

Santa Coloma celebra un any més la Primavera Gastronòmica, un exemple de col·laboració entre el sector privat –l’Agrupació del Comerç i la Indústria- i el públic, -l’Ajuntament-. Dins del seu ampli programa d’activitats i esdeveniments durant el cap de setmana del 21, 22 i 23 d’abril la Mostra Gastronòmica s’instal·larà al Parc d’Europa, com a constatació del bon moment de la restauració a la ciutat. I després d’aquesta trobada gastronómica i popular, durant tot el mes de maig el Santa Coloma deGusta, permetrà a  tothom assaborir les propostes dels restauradors i restauradores locals, per un preu gairebé simbòlic.

Ciutat Gegantera

La projecció exterior de la ciutat es farà més palesa que mai el primer cap de setmana del mes de maig, quan es convertirà en capital cultural de Catalunya amb la proclamació de Ciutat Gegantera 2023 oferint, a més, una gran diversitat d’activitats lúdiques.

Visites guiades per conèixer els nous espais

L’Ajuntament convida a la ciutadania a descobrir aquests nous racons de la ciutat, però alguns per les seves característiques d’espai protegit, com el Refugi de la Biodiversitat, requereixen de visites guiades i programades amb reserva prèvia a ecometropoli@gramenet.cat. També cal programar visita per conèixer el nou Refugi Antiaeri de la Torre Balldovina, en aquest cas a grameticket.cat. I no podem deixar de banda l’atractiu que suposa una visita guiada i tetralitzada a la ciutat amb la nova ruta “Santa Coloma, com mai l’has vist” en el seu desè aniversari amb inscripcions a grameturisme@gramenet.cat