Amb el tradicional homenatge a l'alcalde Celestí Boada i Salvador, avui, en el seu 85è aniversari del seu afusellament al Camp de la Bota, arrenca el gruix del programa de tardor municipal de Memòria Històrica de Santa Coloma de Gramenet. Un seguit d’activitats i propostes encaminades a la recuperació de la memòria històrica a la nostra ciutat.
Entre les més destacades, hi ha les visites guiades al refugi antiaeri de la Torre Balldovina, una activitat rellevant que recorda la memòria col·lectiva de la ciutat. Aquest refugi, del tipus de galeria de mina, s’ha museïtzat amb la finalitat d’apropar a les persones visitants als temps de la Guerra Civil i, en concret, de la guerra a Gramenet del Besòs. Es tracta d'una activitat gratuïta que es podà gaudir, amb inscripció prèvia, els dissabtes 26 d’octubre, 16 i 23 de novembre; i els diumenges 27 d’octubre i 24 de novembre, en tres sessions, a les 11, 12 i 13 h.
També al Museu Torre Balldovina, el dimarts, 22 d'octubre, a les 18 h, s'obre al públic una exposició presencial, complementada amb una virtual compartida, en la qual participen 19 museus catalans de la Xarxa de Museus locals sota el títol «Infants de Madrid refugiats a Gramenet del Besòs» i dins l'exposició en xarxa «I tu? Què has fet per la victòria?».
A l'octubre, el dia 24, a les 19 h, l'Auditori de Can Roig i Torres acollirà la gala dels Premis Alcalde Boada que arri- ben a la seva 4a edició.
El mes de novembre tindrà com a protagonistes xerrades i presentacions com la de dimecres 6, a les 19 h, al Centre Excursionista Puigcastellar, en què l'historiador Josep Maria Corral presentarà el seu llibre Quan les cases barates eren a Santa Coloma de Gramenet. El mateix acte es portarà a terme també el 20 de novembre, a les 18.30 h, amb la participació de l'historiador i editor Pau Vinyes, i l'escriptor i periodista Joan Tudela a l'Abacus de Santa Coloma.
El 8 de novembre, xerrada «Els primers franquistes a Gramenet (1939-1945)» a càrrec de l'historiador Juanjo Gallardo; i el dilluns 18, a les 19 h, «Les lluites veïnals a les dues ribes del Besòs», amb Chema Corral i Toni Remesar (Universitat de Barcelona). «Els barris incomunicats del franquisme. Els '47' de Santa Coloma», és el títol de la xerrada que tindrà lloc el dijous 21, a les 18.30 h, al Centre Cívic Riu, per recuperar la memòria de la lluita perquè el transport públic arribés als barris construïts sense cap planificació durant el franquisme, en especial, el cas dels segrestos d’autobusos a Santa Coloma.
Dins de les activitats fora de la ciutat, s’ha programat una sortida que farà un recorregut per l’itinerari «Granollers, ciutat bombardejada». I al desembre, entre els dies 10 i 13,
està previst «Ama y no olvida. Museo de la Memoria Contra la Impunidad», un museu virtual en memòria de les víctimes de la repressió estatal des d’abril de 2018 a Nicaragua.
Programa complet: www.gramenet.cat/memoriahistorica.
Nous espais de memòria
Dins d'aquest programa de tardor, s’incorporaran dos nous espais de memòria a l'Església Major i a Can Roig i Torres, que es presentaran a través d’un recorregut. El saqueig d’edificis religiosos els primers dies de la guerra, el polvorí de l’Església Major, l’Hospital i Dispensari Municipal de Gramenet del Besòs i el refugi antiaeri de Can Roig i Torres són les informacions que recolliran els monòlits que se sumen a la senyalització ja existent en diferents punts de la ciutat d’aquests espais històrics.