Hi haurà activitats els dies 29, 30 i 1 d'octubre

Santa Coloma de Gramenet, ciutat compromesa amb la gent gran

Es commemora al municipi el Dia Internacional de la Gent Gran amb diferents activitats. Les obres del Centre de Dia ‘Josefina Manresa’ s’acabaran a finals de d’octubre.

El Dia Internacional de la Gent Gran se celebra el pròxim 1 d’octubre i Santa Coloma viurà aquesta jornada amb l’organització de diverses activitats durant tres dies.

A la Biblioteca Singuerlín, el 29 de setembre, es faran diferents ponències sobre temàtiques com què significa ser una ciutat cuidadora, les entitats al servei a les persones i la comunitat de la gent gran. Dissabte 30, amb sortida a la plaça de la Vila (10 h), es realitzarà la visita adaptada «Descobreix Torribera», amb una durada aproximada de 2 hores (per assistir-hi, cal inscripció prèvia al 674 560 533, de 10 a 13 h). I finalment, diumenge 1 d’octubre, també a la plaça de la Vila (10 h), es durà a terme una màster class de gimnàstica per a persones grans, una mostra d’entitats de la ciutat vinculades amb aquest sector de la població, i un acte de cloenda amb danses i ball folk.

A Santa Coloma, un total de 23.336 persones té més de 65 anys, xifra que representa el 19,77% de la població. Des de l’Ajuntament, es desenvolupen polítiques de suport i atenció a la gent gran per assolir els màxims nivells de qualitat de vida, garantir condicions dignes i promoure projectes de participació activa.

Projecte 'Al Costat de Qui Cuida'

És un programa d'atenció a les persones cuidadores no professionals que neix amb l'objectiu d'incidir de manera positiva en el seu benestar, millorant la seva qualitat de vida, a través de diferents serveis de suport i assessorament.

Unes 900 persones s'han beneficiat dels recursos que posa a l’abast el projecte, que compta amb un equip de professionals que valoren l'entorn i els aspectes sobre els quals s'han d'intervenir, mitjançant una treballadora social; assessoren sobre cures personals, ajudes tècniques i activitats d'estimulació amb una terapeuta ocupacional; gestionen, a través d'una treballadora familiar, estades temporals de la persona dependent a centres residencials o l’atenció a domicili per hores, facilitant el descans del o la cuidador/a i, per últim, estableixen reunions periòdiques amb un grup de suport i ajuda per compartir experiències en sessions dirigides per un/a psicòleg/òloga.

Totes les persones interessades en beneficiar-se dels recursos d'aquest projecte poden trucar al Departament d'Atenció a la Dependència de l'Ajuntament al 627 873 307.

‘Sempre Acompanyats’

L’Ajuntament continua col·laborant en el programa «Sempre Acompanyats» de la Fundació ‘la Caixa’, que compta també amb el suport de la Creu Roja. L’any 2018, es va posar en marxa amb el propòsit d’alleugerir les situacions de soledat que pateixen les persones grans. Enguany, ja s’han atès 160 persones, amb l’ajuda de 15 entitats i 20 voluntaris. Les àrees d’intervenció d’aquest programa són els barris de Can Mariner, Centre, Cementiri Vell, Llatí, Riera Alta, Riu Nord i Riu Sud.

Nou centre de dia

Continuen els treballs d’adequació de l’espai que ha d’ocupar el Centre de Dia Josefina Manresa a l’edifici de l’antiga escola Miguel Hernández, on es troben operatius, des de fa més d’un any, 48 habitatges dotacionals per a gent gran. El centre de dia serà cedit a la Generalitat de Catalunya, que haurà de fer-se càrrec de la seva gestió. Les obres, amb un cost 328.307 € (IVA inclòs), està previst que s’acabin a finals del mes vinent.

El nou centre ocuparà una superfície de 308 m2 a la planta baixa de l’edifici, facilitarà servei a una trentena de persones i disposarà de recepció, infermeria per a les persones usuàries, cuina, menjador, serveis higiènics adaptats, dutxa geriàtrica adaptada, sala polivalent, sala de fisioteràpia i gimnàs, bugaderia i magatzem. Tots aquests espais seran accessibles.