Santa Coloma de Gramenet aposta pel tramvia per connectar-se amb el litoral i amb Barcelona

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, ha assenyalat com una preocupació prioritària del seu equip de govern l'ampliació de la xarxa de transports de la ciutat. Més enllà de les sis estacions de metro en construcció de la nova línia 9, el consistori aposta fermament pel reforç del transport en superfície, més d' acord amb l'orografia de la ciutat i que evita noves i complicades perforacions de túnels en zones de gran densitat urbanística. En aquest context, el tramvia apareix com una de les solucions més adequades.

L'Ajuntament de Santa Coloma i l'organisme Barcelona Regional estan treballant en un projecte per a la implantació d'una nova línia de tramvia que, enllaçant amb el Trambesós a Sant Adrià, realitzaria el trajecte mar-muntanya fins al recinte colomenc de La Torribera.
Santa Coloma presenta uns alts índexs de mobilitat i d'utilització del servei públic. Aquest, no obstant això, permet bàsicament desplaçaments en paral·lel al litoral i prima la connexió amb Barcelona. El tramvia ara en estudi donaria una solució d'enllaç amb el litoral i crearia, amb les noves estacions de metro en construcció de la que serà la Línia 9, una xarxa de transport equiparable a altres punts de l'àrea metropolitana de Barcelona.
Un dels aspectes sensibles que fan més necessària aquesta infraestructura és la futura posada en marxa del Campus de la Universitat de Barcelona al recinte de La Torribera, especialitzat en estudis de dietètica i nutrició. Sis mil estudiants es desplaçaran diàriament a Santa Coloma des d'altres punts de Catalunya, especialment del Barcelonès, incrementant notablement el ja per si mateix molt elevat nombre de viatgers que tenen a Santa Coloma com inici o final dels seus desplaçaments.
El projecte actualment en estudi preveu enllaçar amb el Trambesós a Sant Adrià i, a Santa Coloma, circular en paral·lel al riu Besòs, recórrer l'avinguda de la Pallaresa i finalitzar el recorregut en La Torribera.
L'opció d'una nova línia de tramvia implica l'aposta per un sistema de transport públic que s'adequa a les necessitats i que aporta importants avantatges respecte a altres sistemes de transport. En el que es refereix al respecte pel medi ambient, el tramvia destaca per ser silenciós, no contaminant i per incorporar sistemes d'estalvi energètic. Per als usuaris suposa un sistema fàcilment accessible, ràpid i segur.

L'objectiu de l'Ajuntament amb aquesta infraestructura és, a més, el poder reduir la demanda de transport motoritzat, millorar l'accessibilitat i potenciar la creació d'un entorn d'alta qualitat.
Els treballs se centren en aquest moment en l'estudi de la viabilitat de diferents itineraris.

 

Santa Coloma de Gramenet, 1 de febrer de 2007