Santa Coloma contracta 106 persones en el marc dels plans d’ocupació de ‘Treball als barris’

Són contractacions de sis mesos de durada per a realitzar tasques de millora a la ciutat. Les accions pretenen millorar la inserció laboral de col·lectius amb dificultats d’accés al mercat laboral.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, ha contractat aquest mes de setembre 106 persones en situació d’atur en el marc de la nova convocatòria dels plans d’ocupació del programa «Treball als barris».

Les contractacions tenen una durada de sis mesos i han prioritzat aquells col·lectius que tenen més dificultats per accedir al mercat laboral, com ara les persones més grans de 45 anys, aturats/ades de llarga durada, persones amb diversitat funcional, en risc d’exclusió social, immigrants, dones i joves.

En aquesta convocatòria es desenvolupen tres projectes específics a la ciutat. Són el de jardineria i neteja urbana, que ha suposat la contractació de 30 persones que realitzaran tasques d’arranjament de les zones verdes de Santa Coloma. El projecte «Treball als barris» també inclou una actuació de millora de l’entorn periurbà als barris centrals i els de la Serra d’en Mena, amb 61 persones contractades, i un altre destinat al manteniment d’edificis municipals, que ha beneficiat a quinze persones de la ciutat. A més de les contractacions, els plans estan concebuts per millorar la formació i les competències de les persones participants i afavorir, així, la seva inserció laboral.

Perfil de les persones beneficiàries

Pel que fa als perfils de les persones contractades, un 70,8% són majors de 45 anys; el 28,3% tenen entre 25 i 44 anys, i el 0,9% són menors de 25. Del total de persones beneficiades, un 75,5% són homes i un 24,5%, dones.

Més enllà dels programes d’experienciació laboralplans d’ocupació, el projecte inclou altres actuacions específiques de formació i inserció laboral adreçades a dones i joves (a través de la Casa d’Oficis, programa destinat a nois i noies d’entre 16 i 24 anys), així com dispositius d’acompanyament a la inserció laboral. «Treball als barris» té un doble objectiu. D’una banda, promou la formació professional de les persones participants i fomentar la igualtat d’oportunitats i, de l’altra, millorar la ciutat en termes de dinamització econòmica, cohesió social, accessibilitat i qualitat ambiental. Aquests plans d’ocupació es desenvolupen als barris centrals de Santa Coloma i els de la Serra d’en Mena.

Des del 2007

El projecte arriba aquest 2020 a la tretzena edició. Vinculat a la convocatòria de subvencions de la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya, es va posar en marxa l’any 2007 per millorar i dinamitzar la situació econòmica i social dels barris de la Serra d’en Mena (Fondo, Santa Rosa, Safaretjos i Raval) i dels barris centrals. Des d’aleshores, més de 10.000 persones en situació d’atur s’hi han beneficiat.

Aquesta iniciativa es du a terme amb la implicació del teixit social i empresarial local i ofereix a molts colomencs i colomenques noves oportunitats en matèria de formació i ocupació. Aquest projecte de desenvolupament local està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball, Assumptes Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Treball i Economia Social i l’Ajuntament de Santa Coloma.