Memòria històrica: mostra sobre Miguel Hernández al Museu

La mostra «Miguel Hernández, poeta del poble» recupera la figura d’aquest singular poeta i dramaturg valencià a través d’un recorregut per la seva vida des d’un doble vessant: literari i de memòria històrica. Gràcies a la recerca de l’investigador Ángel Sody, l’exposició, que s’inaugura aquest divendres, 15 de març (19.30), al Museu Torre Balldovina, ofereix una cronologia vital i creativa de l’artista.

La mostra compta amb diversitat de materials (llibres, textos, epístoles, documentació, fotografies...), en alguns casos inèdits, i representa un testimoni únic de la història literària i social de la primera meitat del segle XX. Miguel Hernández (1910-1942) és conegut sobretot per la seva poesia. Vinculat per afinitat a la Generació del 27, les seves creacions poètiques van evolucionar des d’una poesia intimista cap a una poesia de caràcter social.

Poeta a les trinxeres

La trajectòria vital i l’extens llegat literari que va deixar, malgrat la seva curta vida, són símbols de la dignitat i del gran esforç creatiu d’aquest jove poeta i dramaturg. Però la mostra també pretén retre homenatge al Miguel que va defensar les llibertats democràtiques i el govern de la República; l’escriptor va participar activament a les trinxeres i va treballar en activitats culturals al front. Acabada la Guerra, Miguel Hernández fou detingut i empresonat fins a la seva mort, a la primerenca edat de 31 anys.

L’exposició s’emmarca en els programes de memòria històrica i de foment
de la lectura de l’Ajuntament i es podrà visitar fins al 30 d’abril, de dimarts a dissabte de 18.00 a 20.30 h, i dissabtes i diumenges d’11.00 a 14.00 h.

Lectura de poemes

El 28 d’abril (12.00) hi haurà una visita guiada a càrrec del comissari de l’exposició, Ángel Sody, així com una lectura oberta de poemes de Miguel Hernández. Les persones interessades a participar-hi s’han d’inscriure al Museu trucant al telèfon 93 385 71 42, o per mitjà del correu electrònic (museutorreballdovina@gramenet.cat).