Les escoles bressol consoliden la parella educativa al curs 2022-23

Les escoles bressol municipal de Santa Coloma de Gramenet mantindran el curs 2022-23 els reforços COVID a la plantilla. Després de dos anys en fase de prova pilot, l'equip de govern fa una aposta per integrar el model de parella educativa a les escoles bressol de la ciutat i, avançar de forma clara en la millora de l'atenció educativa als nens i nenes de 0-3 anys.

Aquest model implica que a les aules sempre hi hagi la presència de dues docents, de manera que es redueixen les ràtios, ja que hi ha menys alumnat per a cada educadora. És el model que s'ha seguit durant el període COVID i que ara es consolidarà en període post pandèmia.

En aquest sentit, el model es manté també per assolir una millor atenció a l'alumnat amb necessitats de suport educatiu i, per tant, aconseguir un tractament més individualitzat de cada alumne reforçant la qualitat educativa dins les escoles bressol.

L'alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon, ha anunciat que "es mantenen als equips docents 25 educadors i educadores que suposen una inversió municipal de 550.000?€ per al pròxim curs 2022-23. Fins al moment per cada aula hi havia de forma permanent una educadora amb el suport a temps parcial d'una segona educadora. Aquest suport parcial passarà a ser complet i això implicarà una reducció al 50% de les ràtios."

La parella educativa també millorarà les condicions en les quals les educadores podran fer la seva feina donant resposta a una reivindicació històrica del col·lectiu de docents. Segons Parlon "permetrà una atenció més personalitzada i, per tant, reforçarà l'educació inclusiva i l'atenció a les necessitats educatives de cada infant."

 

L'educació dels 0-3 anys a la ciutat, una política estratègica

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fa més de quinze anys va iniciar el desplegament d'una xarxa d'escoles bressol que, el dia d'avui, compta amb vuit equipaments i que té previst la posada en marxa d'una nova escola. El sosteniment de la xarxa pública ha estat liderat per l'administració local sempre, però especialment en l'època en què la Generalitat de Catalunya va deixar d'invertir un sol euro. La nostra ciutat va decidir que no tocaria les quotes a les famílies de cap de les maneres i això ha suposat sustentar el funcionament de les escoles en més d'un 70% dels costos d'explotació. En aquest sentit, malgrat recuperar part del finançament acordat amb la Generalitat i després de guanyar un contenciós, encara no hem arribat a l'acord inicial de compartir a terços les despeses d'una plaça d'escola bressol.

En l'actualitat, i copsant com és d'estratègica l'educació en la petita infància a Santa Coloma, l'Ajuntament va apostar per la internalització de la gestió de les escoles bressol municipals i possibilitar la millora i avenç dels projectes educatius i de l'atenció educativa als infants, així com oferir un marc laboral just i adequat a la responsabilitat que les educadores assumeixen en el dia a dia amb la cura i educació dels nens i nenes més petits de la ciutat. Així, es genera l'empresa municipal Bressolgramenet, que és l'instrument per fer realitat aquesta nova etapa en l'educació a la ciutat.