L’Ajuntament publica una guia fàcil per fomentar la cultura cívica a la ciutat

La publicació s’ha editat en sis idiomes i en format digital per fer-lo arribar a tota la ciutadania. S’ha elaborat també un document de compromís perquè entitats i associacions de la ciutat promoguin el civisme.

En el marc del Pla de Civisme, elaborat amb la participació de la ciutadania i d’entitats i associacions, avui s’ha presentat la Guia fàcil per una Santa Coloma cívica, una publicació que posa a l’abast de la ciutadania informació, consells i recomanacions útils per millorar la convivència i el respecte per les persones i els espais de la ciutat.

En l’acte de presentació, l’alcaldessa Núria Parlon va destacar: “amb aquesta guia, que ha sigut fruit d'un treball transversal entre la ciutdania i els àmbits de l'Ajuntament, volem recordar que, com a ciutadans  i ciutadanes de Santa Coloma, hem de practicar el civisme i la bona convivència, perquè té efectes directes en la millora del nostre entorn més proper, del medi ambient i del benestar de totes i tots”.

La guia, que inclou informació i enllaços dels principals serveis de la ciutat, s’ha publicat en format digital i en diferents idiomes: català, castellà, anglès, àrab, xinès i urdú. L’objectiu és fer arribar una sèrie d’accions i mesures perquè els colomencs i les colomenques puguin incorporar petits gestos i accions d'hàbits bàsics de comportament en la vida diària per gaudir i tenir cura de la ciutat.

L’edició del document és un compromís inclòs al Pla d’Acció Municipal (PAM 2020-2023) i connecta plenament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030, traçats per les Nacions Unides i amb els quals el municipi està alineat.

Compromís de les entitats amb el civisme

En el mateix acte de presentació, sis entitats i associacions de Santa Coloma han signat un compromís per col·laborar en el desplegament de les accions incloses en el Pla de Civisme i treballar coordinadament per donar a conèixer la nova guia així com les campanyes que es portin a terme en aquest àmbit.

Les entitats signants, que representen diferents sectors d’una gran part de la població, són: la Federación de AVV de Santa Coloma de Gramenet (FAVGRAM), la Coordinadora de los Grupos de Mujeres, la Asociación de Comerciantes Chinos, l’Agrupació Comerç i Indústria de Santa Coloma, l’entitat marroquí La Convivencia i la Coordinadora Gent Gran.

El Pla de Civisme

Santa Coloma cuenta desde mayo del 2022 con un documento que articula el fomento de la cultura cívica de la ciudad, el Plan de Civismo. Realizado a partir de un proceso participativo por parte de la ciudadanía, las entidades y las asociaciones colomenses, contempla 38 acciones para la mejora de la convivencia.

Para realizar las acciones, el Ayuntamiento cuenta con un grupo de profesionales, los y las agentes de proximidad, que están en contacto con la ciudadanía casi las 24 horas del día. Desde el mes de septiembre, hay un nuevo equipo de 9 agentes cívicas que trabajan por todos los distritos del municipio para atender consultas y fomentar la cultura cívica.