L'Ajuntament i l'AMB presenten les primeres actuacions per a la renaturalització del Besòs

L'alcaldessa, Núria Parlon, i el gerent de l’AMB, Ramón Torra, han presentat el Refugi de la Biodiversitat, un nou espai que permetrà el desenvolupament de flora i fauna i millorarà la qualitat paisatgística de la conca fluvial.

L’alcaldessa, Núria Parlon, i el gerent de l’AMB, Ramón Torra, han presentat aquest divendres 17 de març la finalització de les obres de la Fase 1 del projecte de Renaturalització del Besòs que ha fet possible el Refugi de la Biodiversitat, al marge dret del riu, amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental de l’espai fluvial, i protegir i desenvolupar la biodiversitat de flora i fauna. Una veritable aula a l’aire lliure destinada a famílies i escoles per aprendre, conèixer i observar espècies de flora i fauna d’aquest eix fluvial metropolità.

Una de les estratègies d’aquesta Fase 1 era precisament generar nous recursos i espais educatius per a desenvolupar activitats de divulgació i ciència, i aquí s’emmarca la creació de l’EcoAula Visual, un mural educatiu de 430 metres de llarg  i 4,7 metres d’alt, al mur del marge esquerre, que s’estén també a la base de l’antiga torre d’alta tensió. Amb una superfície total pintada de més de 2.000 m2, a càrrec de l’artista Swen Schmitz Coll, recull prop de 100 espècies vegetals i animals i diferents hàbitats del Riu Besòs.

Fa temps que a Santa Coloma vam posar en marxa aquesta aposta per recuperar la infraestructura verda del Besòs, i un dels objectius que ens hem marcat  com a ciutat es construir entorns resilients i el riu és una oportunitat inigualable per crear-hi un ecosistema sostenible i saludable i recuperar-ne la biodiversitat”, ha dit l’alcaldessa a la presentació. Parlon ha assegurat que,“els nous espais de la renaturalització permetran continuar amb la tasca de recuperació i protecció de les diferents espècies que ja habiten al parc fluvial”.

Ramón Torra, gerent de l’AMB ha assenyalat que la renaturalització del Besòs “és un projecte molt ambiciós no només per la seva dimensió i pels recursos que mobilitza, sinó també pel canvi que suposa per a Santa Coloma i per a la seva ciutadania, amb finalitats lúdiques, educatives de recuperació mediambiental…

La renaturalització del Besòs

Renaturalitzar el riu és una estratègia per augmentar la seva resiliència enfront dels impactes del canvi climàtic, i alliberar els ecosistemes de la pressió humana perquè tendeixin a autoregular-se i a funcionar de manera natural.
El refugi de biodiversitat -com a primer pas- amb l’aula ambiental, el prat fluvial, la llacuna didàctica…, obre una nova etapa per preservar els hàbitats existents, potenciar la biodiversitat autòctona i eliminar les espècies invasores.

Una inversió que s’acosta al milió d’euros

L’àmbit d’actuació de la fase 1 de les obres, que es van iniciar el gener de 2022, comprèn l’espai de la llera entre el Pont Vell i Can Zam, amb una inversió de 906.120,21 €, cofinançada entre l’AMB, l’Ajuntament de Santa Coloma i els fons europeus FEDER.

El projecte de recuperació del riu Besòs ha accedit als fons NEXT GENERATION EU que aportaran 3 milions d'euros per a la següent fase de les obres, una subvenció que reconeix aquesta aposta per la renaturalització, sostenibilitat i resiliència davant del canvi climàtic. El pressupost global de les tres fases és de 5.800.000 euros.

Conveni amb la UB per a l’estudi de la biodiversitat

L’Ajuntament té signat un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona per desenvolupar el seguiment científic de la millora de la biodiversitat associada al Projecte de renaturalització del Besòs.
El professorat de la Facultat de Biologia aporta els seus coneixements sobre les condicions d’hàbitat idònies per acollir les espècies de peixos i amfibis autòctons de la zona i afavorir-ne la reproducció.

En l’àmbit divulgatiu, aquest divendres, s'ha presentat també un vídeo educatiu sobre les espècies de fauna pròpies de la conca del Besòs que té com a protagonista al blauet.

El Refugi de Biodiversitat és un espai protegit i s'hi programaran visites guiades tots els diumenges de març, abril i maig, de 11 a 13 h. Per informació i reserves, ecometropoli@gramenet.cat