L’alcaldessa Núria Parlon ha presentat aquest divendres, a les dependències de la Policia Local, una nova unitat que es posa en marxa a la ciutat i que forma part d’aquest cos policial. La USIR, que així es diu la nova Unitat de Suport i Intervenció Ràpida, està especialitzada en la prevenció i repressió de la delinqüència. L’alcaldessa ha estat acompanyada en aquesta presentació per la tinenta d’alcaldessa de Seguretat Ciutadana i Civisme, Lidia Montero; l’intendent en cap de la Policia Local, Roberto Jorge, i per l’agent de la Policia Local i responsable de la USIR, Iván Nogales. A l’acte també han estat presents els agents que formen part d’aquesta nova unitat de la Policia Local colomenca.
L’alcaldessa ha incidit en la seva intervenció en que una de les prioritats del govern municipal de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha estat i és la seguretat ciutadana. “La seguretat –ha dit Núria Parlon- és tan important com la salut o l’educació; es un dret de la ciutadania i des de l’Ajuntament fem tot el possible per garantir-lo”.
En la seva intervenció, l’alcaldessa ha explicat que la lluita contra la delinqüència és un dels senyals d'identitat de l'equip de govern local, que està prestant especial atenció a aquest problema i amb la difícil tasca d'intentar mantenir el normal i pacífic desenvolupament de la convivència ciutadana, en comunitats cada vegada més complexes, que integren grups amb interessos diversos i assumeixen, com una cosa quotidiana, conflictes socials, generacionals i culturals.
Santa Coloma de Gramenet ha estat sempre una ciutat segura, però en els darrers mesos s’ha detectat un increment del 3% en la tipologia delictiva de robatoris, coincidint amb la crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid-19.
L'impacte de la pandèmia del Covid-19 a Santa Coloma de Gramenet ha estat colpidor, ha senyalat Núria Parlon, i ha determinat la realitat d’aquest increment delictiu a la ciutat, però, per sobre de tot, ha provocat la reducció de la sensació de seguretat pels comportaments delictius i incívics de diferents col·lectius que han alterat la convivència pacífica d'algunes places i carrers d’aquesta ciutat.
De cap manera –s’ha remarcat en les diverses intervencions- és pot generalitzar aquesta situació al conjunt del municipi ni caure a l'error d'estigmatitzar la seva imatge des de la identificació com a ciutat insegura. En la nova realitat post pandèmia és evident que, en matèria de seguretat, els municipis continuen patint problemes ben diferents segons la estructura urbanística, densitat de població, perfil sociològic i renda disponible.
L’alcaldessa ha reclamat la reforma de la legislació
El passat dia 11 de juny, en el marc de la Junta Local de Seguretat que es va celebrar de manera telemàtica, i que va comptar amb la participació del conseller d’Interior, Miquel Buch, l’alcaldessa Núria Parlon va exigir que s’ampliés el nombre d’efectius del cos de Mossos d’Esquadra, per assegurar el control de la seguretat ciutadana y revertir l’increment dels delictes. El conseller es va comprometre a incrementar els recursos policials a curt termini.
Núria Parlon s’ha mostrat contundent quan ha explicat que s’han de canviar les lleis per poder ser més durs en el càstig amb les persones que són delinqüents reincidents. I ha reclamat la reforma urgent del Codi Penal i de la legislació, que ha dit que són instruments molts febles en la mesura que permeten que delinqüents reincidents continuïn delinquint en lloc d’enviar-los a presó.
A l’acte s’han donat a conèixer les mesures i decisions extraordinàries que posa en marxa l’Ajuntament, en el marc del Pla de Xoc de Seguretat 2020, per garantir la Seguretat Ciutadana en Santa Coloma de Gramenet, i que són aquestes:
-Creació de la Unitat de Suport i Intervenció Ràpida (USIR). Per tal de millorar les tasques de prevenció de la delinqüència es feia necessari la creació d'una Unitat policial que pogués donar resposta a les demandes ciutadanes, amb capacitat d’adaptació a les necessitats de la ciutat, amb flexibilitat horària i de mitjans d'intervenció. La nova unitat està formada inicialment per 1 caporal i 5 agents, i serà ampliable a 7 agents quan les necessitats així ho requereixin.
Les funcions de les persones que formen part de la USIR són les genèriques dels agents de la Policia Local però amb la capacitat d’intervenció ràpida i amb flexibilitat horària adequada a les necessitats de la ciutat. Són agents especialistes en prevenció i repressió molt activa de la delinqüència, es coordinen amb altres cossos policials, i faran control, seguiment i desactivació en el seu cas d'activitat il·lícites; la vigilància en festivals festes majors i de barri, revetlles i activitats de major risc; el control de masses i quan sigui necessari en els mercats de venda no sedentària i els esdeveniment que necessitin un reforç d'agents especialistes; curses, cercaviles i tots aquells actes que, per les seves característiques, precisin d’una resposta policial més potent en nombre d'efectius i mitjans.
-Increment de la plantilla de la Policia Local en 20 agents més que s’incorporen el proper mes d’agost, i que actualment es troben en període de formació a l’escola de policia de Catalunya.
-Increment de la plantilla del Servei de Policia Local fins a una ràtio d'1 a 1,5 (140 agents fins el 2023) de policies locals per cada mil habitants, en funció, entre d’altres consideracions, de les característiques de dimensió i orogràfiques del municipi.
-Sol•licitar novament a la Generalitat de Catalunya l'increment estructural de la plantilla del Cos de Mossos de Mossos a l’ABP de Santa Coloma de Gramenet i la millora de la seva dotació de mitjans materials i tecnològics.
-Reforçar les estratègies de Policia de proximitat mitjançant les patrulles a peu en els barris de la ciutat.
-Creació a la Policia Local d’una Unitat d'Atenció a Situacions de Violència Masclista, configurant un equip especialitzat en la prevenció i atenció a dones i menors en situacions de violències masclistes.
-Millorar la coordinació entre els serveis municipals en el Programa de lluita contra les violències masclistes.
-Desenvolupar les obres de la nova Comissaria de la Policia Local al Districte V en el període 2020-2023.
-Fer de la Junta Local de Seguretat, un veritable òrgan de col·laboració entre els diferents cossos de seguretat que operen a Catalunya i al municipi, on s'establiran els criteris estratègics en la política de seguretat i les prioritats d'atenció als problemes de la ciutat.
-Establir un programa de millora dels sistemes tecnològics necessaris per a la millora de la comunicació i coordinació dels cossos i forces de seguretat que actuen al municipi.
-Millorar l’accessibilitat dels veïns i les veïnes a l’APP de Seguretat Ciutadana per tal que aquesta esdevingui una eina habitual entre la població.
-Millorar l’accessibilitat dels comerciants i Associacions o col·lectius del comerç a l’APP de Seguretat Ciutadana com a eina útil a l’activitat comercial.