La primera promoció d'habitatge públic per a gent gran es farà realitat el 2021

Comptarà amb espais i serveis compartits, una àmplia zona exterior i un Centre de Dia. Millorar la qualitat de vida, l'envelliment actiu i l'autonomia són els objectius de el projecte.

Les obres de reconversió de l'antiga Escola Miguel Hernández (en desús des del 2000) en 48 habitatges dotacionals per a gent gran de la ciutat estan a punt de finalitzar. Es preveu que l'empresa constructora faci el lliurament durant el primer trimestre del al 2021, i que el procés d'adjudicació s'iniciï durant el segon trimestre. L'alcaldessa, Núria Parlon, va poder comprovar l'estat dels treballs de construcció en una visita que va fer el divendres 4 de desembre a l'obra, sobre la qual va dir que "És un dels projectes de ciutat més importants d'aquest mandat, i està dirigit a millorar la qualitat de vida de la gent gran, a fomentar la seva autonomia i la interrelació social, i a garantir un envelliment actiu". Van acompanyar a l'alcaldessa en la visita els tinents d'alcalde Esteve Serrano, Bàrbara Ferrer i Antoni Suárez i la regidora de gent gran, Soraya Santalucía.

Aquest projecte ha estat realitzat per l'empresa municipal Gramepark i ha comptat amb la implicació de la plataforma SOS Gent Gran de Santa Coloma de Gramenet. És una de les iniciatives incloses en el Pla d'Acció Municipal (PAM) de el present mandat, sobre l'adaptació de recursos municipals a les noves necessitats de la gent gran i / o persones amb dependència. Serà la primera promoció d'habitatges públics amb espais i serveis compartits a Santa Coloma, i estarà ubicada al carrer dels Almogàvers, núm 24. Hi haurà 48 habitatges en règim de lloguer per a gent gran i, d'aquestes, 5 estaran adaptades per a persones amb mobilitat reduïda.

Característiques i distribució

La promoció disposarà d'un espai renovat de 5.375 m2, distribuït en tres plantes per als habitatges i zones comuns (3.375 m2), i una àmplia zona exterior (2.000 m2). Comptarà amb els serveis de consergeria, dinamització comunitària, neteja i petits manteniments. També s'ha reservat un espai (264 m2) per a un Centre de Dia de 20 places, que s'ha cedit a la Generalitat perquè el posi en marxa, ja que és de la seva competència.

A la planta baixa s'ubicaran 10 habitatges, un servei de bugaderia, una sala d'estar comunitària i un magatzem, i en les dues plantes superiors hi haurà 19 pisos per planta. La zona exterior serà d'ús exclusiu per al veïnat i comptarà amb un pati amb àrea d'activitats de socialització i envelliment actiu, aparcament (12 places per a cotxe i moto) i rampes d'accés.

Els habitatges estan dissenyades per a gent gran, sense barreres arquitectòniques i adaptades a les seves necessitats. Hi haurà dos tipus de pisos: 43 seran de tipus 'Accessible', per a una o dues persones, i d'entre 40 m² i 42 m². Disposaran d'una zona oberta formada per una sala menjador-cuina, una habitació doble, un bany i una terrassa; i 5 han de ser de tipus 'Adaptat', per a una persona amb problemes de mobilitat reduïda, d'entre 44 m² i 48 m². Compostos per una sala menjador-cuina, una habitació doble i un bany accessible.

El lloguer s'adaptarà als ingressos de les persones adjudicatàries, i serà l'equivalent a l'30% dels ingressos de la unitat de convivència, amb un màxim de 350 € mensuals.

Rehabilitar i reconvertir

Les obres es van iniciar al febrer de 2019, i s'han allargat més del previst a causa de les mesures de contenció de la pandèmia, però actualment estan en la fase final. L'Ajuntament ha invertit en aquest projecte 2,2 milions d'euros. Per fer-ho realitat s'ha donat ús a un edifici i a un espai exterior contigu que ocupava l'antiga escola pública Miguel Hernández, però que estaven inutilitzats des que va tancar aquest col·legi fa ara vint anys. Cadascuna dels habitatges creades té una superfície similar a la que tenien les aules de el centre. En aquesta ocasió l'Ajuntament, un cop més, ha optat per la rehabilitació i la reconversió d'un espai en desús per donar-li nova vida i aprofitar a l'màxim els espais lliures de què disposa la ciutat per crear nous serveis per a la població.

Properament es faran públics els requisits que han de reunir per poder accedir a alguna d'aquests habitatges. Inicialment, les persones que desitgin optar hauran de ser veïns o veïnes de Santa Coloma de Gramenet, de 65 anys o més i tenir autonomia personal.